Недостигът на вода е един от най-големите проблеми, пред които е изправено човечеството днес, особено в региони, които обикновено достъпът до питейна вода е почти никакъв.

Изменението на климата също е проблем и е основната причина за най-тежките суши в Европа през последните 2100 години, според проучване на университета в Кеймбридж.

Решаването на проблема обаче не е лесно и не може да се случи в рамките на една нощ. За щастие има и такива иноватори, които носят надежда за бързо решение, пише Business Insider.

Един подобен пример е този на 82-годишен испански инженер, който е изобретил машина, която може да произвежда питейна вода, като я "извлича" от въздуха.

"Целта е да се достави питейна вода на места като бежански лагери, където нямат вода за пиене", казва 82-годишният инженер Енрике Вейга, цитиран от Reuters.

Той изобретява машината за питейна вода през 90-те години на миналия век в опит да се бори със сушите в южна Испания, но по това време устройството не може да издържа на температури от 40ºC и може да работи само при влажност под 8%.

На компанията на инженера - Aquaer, е възложена да произвежда устройствата. Той вече доставя питейна вода в някои райони на Намибия и в бежански лагери в някои страни.

"Хората от селата, които посетихме в Намибия, бяха изненадани. Не разбраха и ни питаха откъде идва водата", каза инженерът.

Машината може да произвежда между 50 и 75 литра вода на ден. Компактните размери позволят да се транспортира бързо.

Има и по-големи версии на устройството, които могат да генерират до 5000 литра на ден.

Машината работи работи на принципа на системата, която създава конденз в климатиците.

Още един плюс е, че машината може да работи в по-екстремни условия и влажност на въздуха между 10% и 15%. Подходящо е да се използва в страни с особено горещ климат.