Над 1400 служители в обществения сектор в Ню Йорк бяха уволнени заради отказа си да се ваксинират преди определения от града срок 11 февруари. Повечето от тях са служители на Министерството на образованието, пише Bloomberg.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс коментира, че служителите са избрали да "напуснат", като са взели решението да не спазват правилата. По думите му целта е била всички в държавния сектор да бъдат ваксинирани, а не освободени.

В същото време Адамс защити решението на града да неваксинирани работници да не бъдат уволнявани. Това се случи по време на пресконференция в петък в светлината на протестите и реакцията на общинските работници. Миналата седмица много синдикати съдиха града заради крайния срок за задължителна ваксинация 11 февруари. Сред организациите бяха и Обединената федерация на учителите и Асоциацията на униформените пожарни.

Администрацията на Байдън издаде заповед държавните работници да бъдат задължително ваксинирани, но съд отмени правилото през януари. Големите градове като Чикаго и Сан Диего също изискват от служителите да бъдат ваксинирани.