Знаете ли, че най-скъпата бира в света струва зашеметяващите 503 300 щатски долара? Богатите любители на кехлибарената напитка обаче няма как да си я поръчат в заведение или да си я купят от магазина, защото бирата е налична единствено онлайн, пишат медиите отвъд океана.

А ако се чудите защо цената на бирата е толкова висока, причината е, че питието се смята за исторически артефакт, въпреки че едва ли днес става за пиене.

Кои са страните, в които се пие най-много бира? България е в топ 20

Кои са страните, в които се пие най-много бира? България е в топ 20

Девет от първите 10 потребители на бира на глава от населението са европейски страни.

Историята на най-скъпата бира на света започва през 2007 г., когато купувач от Оклахома, САЩ, купува бутилка Allsopp"s Arctic Ale от eBay, за 304 долара, плюс 19.95 долара за доставка. Тя е струвала толкова много именно заради историческа стойност.

Снимка 660443

Източник: iStock

През 1845 г. едно катастрофално пътешествие по вода завършва с изоставен кораб и екипаж, принуден да стигне сам до цивилизацията. Корабът е търсел неоткрити части на Северозападния пасаж, а когато спасителният екип е дошъл, със себе си е носил... специална бира.

Пивоварната Allsopps е била помолена от британските власти да направи пиво, подходящо за ледения арктически климат. И точно тази бира е била част от багажа на спасителите. Allsopps описва бирата като "силна, сладка и с алкохолно съдържание над 11%".

Пет държави произвеждат половината бира в света

Пет държави произвеждат половината бира в света

Производството расте, но още не е на нивото на предпандемичната 2019 г.