Щатските индекси не са много далеч от върховете си, като ръстът през тази година, до голяма степен бе концентриран в лицето на няколко мега-големи технологични акции. Така наречените компании от групата на "Великолепните седем", допринесе за над половината от повишението на американските индекси. И сега инвеститорите си задават въпроса - при такава голяма концентрация на тези имена в теглото на индекса, не носят ли технологичните акции риск за целия портфейл? Другият въпрос е - могат ли инвеститорите да си позволят да нямат технологии в портфейлите си...

Оказва се, че има и начин за залагане на ръст, но като се избягва голямата концентрация в няколко големи технологични имена. Индексният фонд Invesco S&P 500 GARP ETF избира бързо развиващи се компании, които търгуват на по-ниски оценки от технологичните лидери, които доминират на фондовия пазар.

Широките фондови индекси в САЩ са претеглени от пазарната капитализация, което може да работи добре по време на бичи пазар, тъй като успехът се възнаграждава и инвеститорите в индексни фондове имат нарастващи разпределения към акциите с голяма капитализация, които са поскъпнали най-много. Но също така може да концентрира висок процент от вашите пари в шепа компании.

Има различни начини за намаляване на този риск. Единият е да разширите експозицията си, като добавите индексни фондове към портфолиото си, които не са претеглени стриктно по пазарна капитализация. Това може да се направи с индексен фонд с еднаква тежест и Бари Банистър, инвестиционен стратег в Stifel, очаква този подход да надмине S&P 500 през следващите няколко месеца.

Друг индексен фонд, който може да разшири вашите хоризонти, е Invesco S&P 500 GARP борсово търгуван фонд SPGP. Ник Каливас, ръководител на стратегията за фактор и основен капитал на Invesco, описа методологията на фонда и обсъди скорошното му представяне. GARP означава "растеж на разумна цена".

Въпреки ръста, американските индекси могат да са изправени пред сериозни изпитания

Въпреки ръста, американските индекси могат да са изправени пред сериозни изпитания

Повишаването на лихвените проценти на Фед почти приключи, въпросът е колко ще се забави икономиката от тук нататък

Може да сте доволни от евтин фонд, който проследява S&P 500 SPX. В края на краищата средната годишна обща възвръщаемост за $408 милиарда SPDR S&P 500 ETF Trust SPY е била 12,5% през последните 10 години, според FactSet. За целия 10-годишен период възвръщаемостта на SPY е 225%.

Но SPY сега е 23,9% претеглен към пет компании: Apple Inc., Microsoft Corp., Amazon.com Inc., Nvidia Corp. и два класа обикновени акции на Alphabet Inc. Само Apple съставлява 7,2% от портфолиото на SPY.

Друг популярен индексен фонд, Invesco QQQ Trust QQQ на стойност 198 милиарда долара, проследява индекса Nasdaq-100, който е станал толкова концентриран, че най-големите му пет компонента съставляват повече от 45% от общата сума, преди индексът да претърпи специално ребалансиране миналия месец. Дори сега първите пет притежания на QQQ - Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia и Meta Platforms Inc. - съставляват 34,1% от портфолиото, като само Apple има 11,2%.

Дългосрочните инвеститори, които са били развълнувани от представянето на SPY и QQQ през годините, може също да се тревожат за сценарий, подобен на 2022 г., когато SPY падна с 18,2%, воден от сектора на информационните технологии S&P 500, а QQQ спадна с 32,6%.

Ако сте наливали пари в тези или подобни индексни фондове с претеглена граница чрез редовни инвестиции, може да не искате да правите радикални ходове от вашите индексни фондове. Може би бихте могли да преместите малко пари във фондове с по-широка експозиция или може би бихте могли да насочите нови инвестиции към други фондове.

Връщайки се към S&P 500 GARP ETF SPGP, този фонд промени стратегията си към настоящата си през юни 2019 г. Портфолиото на фонда се възстановява и балансира два пъти годишно, на третите петъци на юни и декември. Ето как се представи през последните три години:

Имайте предвид, че това е само моментна снимка на представянето за три години и че по-дълга история не би била действителна, тъй като стратегията на SPGP се промени през юни 2019 г. Превъзходството му спрямо SPY и QQQ отразява по-доброто му представяне по време на мечия пазар през 2022 г. Досега тази година SPGP е възвърнал 13%, изоставайки от 38% за QQQ и 17% за SPY. Това отчасти отразява много силната концентрация на QQQ към най-големите технологично ориентирани компании.

В интервю Каливас каза, че слабото представяне на SPGP спрямо SPY досега тази година е резултат от част от "излагането му на финансови акции по време на дислокацията на SVB и Signature Bank". Silicon Valley Bank of San Francisco и Signature Bank of New York се провалиха през март.

Възвръщаемостта е след разходи, които са 0,33% от активите под управление годишно за SPGP, 0,095% за SPY и 0,2% за QQQ. SPGP е класиран с пет звезди (най-високият рейтинг) от Morningstar в категорията за големи смеси на фондове на инвестиционната фирма на САЩ, докато SPY е класиран с четири звезди в същата категория. QQQ има рейтинг от пет звезди в категорията на големия фонд на Morningstar в САЩ.

SPGP проследява индекса S&P 500 GARP, който се поддържа от S&P Dow Jones Indices. Методологията за избор на акции започва с пълния индекс S&P 500. Компаниите са класирани по резултати за растеж въз основа на увеличенията на печалбата на акция и продажбите през последните 12 отчетени тримесечия. След стесняване на списъка до 150 компании с най-висок резултат за растеж, S&P Dow Jones Indices прави допълнителни прегледи въз основа на възвръщаемостта на капитала на компаниите и съотношенията дълг към собствен капитал и цена към печалба.

След присвояване на оценка за качество на всяка от 150-те компании, списъкът се сравнява до 75-те с най-висок резултат за качество. След това те се претеглят от оценката за растеж на портфолиото. Тежестта е ограничена, така че коефициентите на индивидуална компания ще варират от 0,05% до 5% и нито един сектор няма да има коефициент на тежест над 40%.

Ето топ 10 на холдинга на SPGP:

Company

Industry

% of the Invesco S&P 500 GARP ETF

Forward P/E

Diamondback Energy Inc.

Oil and Gas Production

2.2%

7.9

Marathon Petroleum Corp.

Oil Refining/ Marketing

2.2%

8.4

CF Industries Holdings Inc.

Chemicals

2.2%

10.6

Nucor Corp.

Steel

2.0%

11.7

Mosaic Co.

Chemicals

2.0%

10.7

Steel Dynamics Inc.

Steel

1.9%

9.2

Coterra Energy Inc.

Integrated Oil

1.9%

10.8

Moderna Inc.

Biotechnology

1.9%

#N/A

APA Corp.

Integrated Oil

1.8%

7.8

EQT Corp.

Oil and Gas Production

1.7%

11.3

Sources: Invesco, FactSet

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.