S&P 500 най-накрая проби над нивото 4200 и се чувства като парти на фондовия пазар. Следващото предизвикателство е 4300 пункта, а въпросът в главите на инвеститорите е - колко сериозно предизвикателство ще бъде това?

Индексът се повиши с около 12% тази година до 4284 до затварянето във вторник, но трябваше да направи няколко опита, за да пробие най-накрая 4200. Всъщност бяха необходими около 15 опита от миналата година, за да се върне над това ключово ниво.

S&P 500 достигна марката 4200 миналата седмица на 1 юни, но наистина надмина това ниво на следващия ден, петък. Тогава Бюрото по трудова статистика публикува по-силен от очакваното доклад за работните места, подхранвайки разказа, че може би икономиката може да удържи позициите си, но няма да е толкова горещо, че да принуди Федералния резерв да повиши лихвените проценти повече от веднъж това лято тъй като се бори с инфлацията.

От този момент обаче устойчивото преминаване през 4300 може да не е толкова лесно.

Засега следващото ключово ниво е 4300 пункта. Индексът за последно достигна това ниво през август 2022 г., пикът на лятното рали. Това покачване обаче намаля по-късно същия месец, когато Федералният резерв напомни на пазарите, че ще трябва да продължи да повишава лихвите агресивно. Оттогава темпът на инфлация на пазара е намалял почти наполовина спрямо пика си през 2022 г., докато растежът на реалния брутен вътрешен продукт се забави. Пазарът иска да види стабилизирането на икономиката, тъй като Федералният резерв скоро вероятно ще удари спирачките при повишаване на лихвените проценти, но това носи трудната част.

Тъй като повишаването на лихвените проценти на Фед е почти зад нас, въпросът е колко ще се забави икономиката от тук нататък. От техническа гледна точка, все още няма много купувачи на текущите нива на S&P 500, тъй като икономиката не е показала признаци на завой. Последният път, когато индексът достигна 4300 през август, нямаше купувачи и този път може да не е много по-различно. Колкото по-бързо могат да се облекчат тези тежки икономически ветрове, толкова по-бързо пазарът може да възстанови тези нива.

Част от проблема сега е, че затягането на паричната политика засяга икономиката със закъснение, така че САЩ все още не са усетили пълното въздействие на по-високите лихвени проценти. А последните сътресения в банковия сектор вероятно означават още по-малко кредитиране и разходи в икономиката. Скорошни проучвания сред банките установиха, че те планират да намалят кредитирането до степен, която исторически съответства на по-голям годишен спад на корпоративните печалби, отколкото анализаторите прогнозират в момента.

Разбира се, пазарът не винаги се нуждае от новаторски катализатори, за да се премести над ключови нива. S&P 500 може да удържи изкачване над 4300 с по-малки катализатори и постепенни печалби, тъй като доверието на инвеститорите в пазара се завръща.

200-дневната пълзяща средна стойност на S&P 500, малко под 4000, се повиши през последните няколко седмици, след като спадаше в продължение на месеци. Това означава, че подвижната средна стойност на цените се движи нагоре, което означава, че инвеститорите стават по-уверени и купуват на по-високи ценови точки.

И все пак, това не означава точно, че пробивът на нивото от 4300 пункта ще бъде безпроблемно. На сегашното си ниво S&P 500 е скъп, търгувайки се на малко над 18 пъти бъдещата си печалба на акция. Това е скъпо, особено когато фиксираният доход предлага на инвеститорите значително по-висока доходност от миналото.

Пазарът вероятно трябва да види устойчиви доказателства, че икономиката се справя добре с повишаването на лихвите.

"С ограничен потенциал нагоре към справедливата стойност оттук, ние очакваме приблизително обвързан с диапазона... PE [цена/печалба], докато не стане ясен и бъде оценен по-очевиден пробив към меко кацане или рецесия", пише Денис ДеБушер от 22V Research.

Освен това акциите на Big Tech си поемат въздух и това също не помага на индекса.

Microsoft, Nvidia, Meta Platforms и Alphabet (GOOGL) стимулират подобренията на изкуствения интелект за своите продукти, разширявайки своите пазарни възможности и нарастващи печалби. Това доведе до рязък скок на акциите им тази година и с някои от пазарните им стойности в трилиони, тези мега капитализации повишиха S&P 500, претеглен спрямо пазарната капитализация. Сега тези технологични акции си поеха дъх от скорошните печалби, така че освен ако други сектори не се ускорят, индексът ще се бори да надмине 4300 пункта.

Така или иначе, пазарът прави всичко възможно да премине към възходящ тренд, но предстоят много препятствия.

Късите залози върху S&P 500 не са били толкова високи от 2007 година

На S&P 500 не му е отнемало толкова много време, за да навлезе в нов бичи пазар, от дъното от 1957-1958 г., според Bespoke. И бавното изтичане нагоре кара стратезите да се объркват все повече относно това, което следва.

Има хора, които казват, че широчината на ралито или липсата им е обезпокоителна.

"Въпреки че несъмнено ще има отделни акции, които ще осигурят ускоряващ се растеж от разходите за AI тази година, ние не смятаме, че това ще бъде достатъчно, за да промени траекторията на цялостната циклична тенденция на печалби по смислен начин, тъй като горната линия се забавя, а натискът върху разходите остава непостоянен", пише главният инвестиционен директор на Morgan Stanley Майк Уилсън в бележка до клиентите в понеделник.

Инвеститорите не са залагали толкова силно на спад на S&P 500 от 2007 г. насам.

В същото време, инвеститорите не са залагали толкова много на спад на S&P 500 от 2007 г.Стратези като Уилсън посочват изоставането на въздействието на по-строгите политики на Фед и потенциала за намаляване на приходите през втората половина на годината. Но също така има нарастващи аргументи биковете да се задържат силно до края на 2023 г.

За да се покачи официално с 20% от дъното си през октомври и да влезе в бичи пазар, S&P 500 трябва да достигне 4 292,44. Четирима стратези, които Yahoo Finance следи отблизо, повишиха ценовата си цел само през последната седмица. Последният от които е главният инвестиционен стратег на BMO Capital Markets Браян Белски.

"През петте месеца на годината за нас става все по-ясно, че устойчивостта на фондовия пазар ще остане", пише Белски в бележка в понеделник. "Множество несигурности, пред които бе изправен пазарът в началото на 2023 г., все още са в сила, но изглежда, че цялата гибел и мрак, които много други прогнозираха, все още не са се сбъднали.

"Изкуственият интелект е двигател на неотдавнашната тенденция за покачване на акциите. Nvidia (NVDA), четвъртата най-претеглена акция в S&P 500, отбеляза скок на акциите си с приблизително 35% през последния месец, след като прогнозира по-високи от очакваните приходи през текущото тримесечие поради търсенето на AI. Акциите на Microsoft (MSFT), Google (GOOGL) и Meta (META) се увеличиха значително тази година. Дори Tesla (TSLA), чиято цена на акциите се повиши поради редица причини, се възприема от някои като игра на AI.

Въпреки че пробегът е значителен, все още не всички от Уолстрийт го приемат напълно.

"Шумата около технологичния сектор е реална и вероятно ще стимулира бъдещия растеж на много акции в сектора", пише Белски. "Така че, въпреки изключително силното представяне на сектора (от началото на годината), ние вярваме, че инерцията, дори и да се забави малко, вероятно ще се запази в обозримо бъдеще.

"Джулиан Емануел, който ръководи стратегията за акции и портфолио на Evercore ISI, вярва, че сме навлезли в "инерционен пазар", движен от скока на AI. Това означава, че нещата ще бъдат непостоянни, според Емануел. Може би все пак посочването на тези, които залагат срещу S&P 500 с исторически курс, може да е правилно.

Или може би Емануел, който повиши целевата си цена за цялата година на S&P 500 от 4150 на 4450 пункта в неделя, ще бъде прав в края на годината. Така или иначе, може да е неравномерно пътуване до следващия бичи пазар.

"Просто не забравяйте да "проверете емоциите си на вратата", защото вероятно ще бъде доста голямо влакче в увеселителен парк - вълнуващо на моменти, ужасяващо на други", пише Емануел. "Точно така са "Пазарите на инерция". А емоциите са и винаги ще бъдат най-голямото препятствие за възвръщаемостта на дългосрочните инвестиции."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари