Прокуратурите на Арканзас, Аризона, Индиана, Канзас, Монтана, Небраска, Охайо, Оклахома, Южна Каролина, Тенеси и Юта са се присъединили към дело срещу Изпълнителна заповед 13990 на Байдън, предаде Zero Hedge.

От една страна, причината за това е, че действието на президента ще окаже силен негативен ефект върху местните икономики. От друга, юристите в тези щати твърдят, че Байдън изобщо не е имал право да подписва подобен документ изначално.

"Производството, земеделието и енергетиката са от огромно значение за икономиката на Мисури и в тези сектори работят хиляди трудолюбиви жители на целия щат", посочва в изявление министърът на правосъдието на щата Ерик Шмит. "Според изпълнителната заповед на президента Байдън, която той нямаше право да въвежда в сила, тези трудолюбиви мисурианци, които са живели и работили на тази земя от поколения, може просто да бъдат захвърлени в прахта."

Изпълнителна заповед 13990 е озаглавена: "Защитаване на публичното здраве и околната среда и възстановяване на науката за справяне с климатичната криза". Според обвинението, Байдън и администрацията му нямат правото да издават законово обвързващи числа за "социалната цена на парниковите газове" във федералните актове.

"От увеличаване на сметките за електроенергия до загубата на хиляди работни места, това огромно увеличаване на федералната регулаторна мощ има потенциала да повлияе върху живота на всяко домакинство в този щат - затова днес оглавявам коалиция от щати, с които да спрем тази изпълнителна заповед и да защитим семействата в Мисури", каза още Шмит.

Според ищците с действията си Байдън ще нанесе щети за трилиони долари на американската икономика и освен това елиминира вплетената в конституцията на страната доктрина за разделение на властите.

"На практика тази огромна интервенция ще се използва като оправдание за също толкова голямото увеличаване на федералните регулаторни правомощия, които ще разрушат всеки аспект на живота на американците - от нашите автомобили, през хладилниците и домовете ни, до сметките за електроенергия и хранителни стоки", се посочва в обвинението.

На делото беше даден ход в понеделник, като то ще се разглежда във федералния съд на Източния район на Мисури.