Amazon е посочил, че ще оспори десетгодишния договор за 10 млрд. долара, който Пентагона сключи с Microsoft, предаде MarketWatch. Много от анализаторите вярваха, че контрактът ще бъде подписан именно с компанията на Джеф Безос.

"Amazon има уникалния опит и квалификация, за да предостави критично необходимите технологии, от които армията на САЩ се нуждае, и оставаме отдадени да подкрепим усилията за модернизация на министерството на отбраната", е казал говорител на компанията пред изданието. "Ние вярваме, че е от решаващо значение за страната ни и избраните ни лидери да се извършват обективни и неполитически оценки на кандидатите. Много аспекти на процеса на оценка имаха очевидни недостатъци, грешки и бяха предубедени."

Amazon отвори голям логистичен център в Полша, където ще наеме 1000 души

Amazon отвори логистичен център в Централна и Източна Европа, където ще наеме 1000 души

Microsoft, които отказват да коментират сделката, спечелиха договора за Съвместното предприятие за отбранителна инфраструктура (Joint Enterprise Defense Infrastructure или JEDI) на 25 октомври. Това е изненадващо, защото над 5 хил. правителствени агенции използват Amazon Web Services, включително и ЦРУ, които плащат на компанията 600 млн. долара.

За Microsoft все пак това не е първият огромен договор с правителството. В края на август компанията спечели десетгодишен договор за предоставянето на офис решения за министерството на отбраната на обща стойност 7,6 млрд. долара. Въпреки това не се очакваше гигантът да спечели и JEDI.

Защо при спад на акциите на Amazon Бъфет би бил първият, който би инвестирал още?

Защо при спад на акциите на Amazon Бъфет би бил първият, който би инвестирал още?

Ценните книжа на компанията са сред най-важните за тези, които искат да натрупат богатство в дългосрочен план

Както посочват и от Amazon, през последните месеци JEDI имаше много противоречиви аспекти, което подтикна един от основните кандидати за контракта - Oracle да заведе дело заради нарушенията в изборния процес. За да добави към публичната мелодрама, президентът на САЩ Доналд Тръмп публично порица собственика на Washington Post и Amazon Джеф Безос, но все пак поръча ревизирането на процеса по избора на контрактор за JEDI през юли догодина.