Арменските власти многократно се оплакват от руски оръжия и ги обвиняват за провалите си по време на боевете в Нагорни Карабах.

Въпреки факта, експертите да ги убеждават, че не оборудването е виновно, а специалистите, които дори нямат идея как да работят с техниката, премиерът Пашинян неведнъж се изказа негативно за руското оръжие, пише yandex.by.

Почти три месеца след войната в Арцах, арменските власти са решили да изоставят руските радарни станции и да купят по-евтини аналози на такова военни съоръжения от Индия.

В момента въпросът за закупуването на радарни станции за локализиране на вражеска артилерия Swathi Weapon Locating Radar от Индия вече е решен. Освен това военно-транспортният самолет Ан-124 вече е пристигнал в Ереван с оръжието на борда. Независимо от безспорните за специалистите факти, че тази военна техника се оказа изключително неефективна в сраженията на Индия с Пакистан и КНР, Армения избра да ги закупи, коментират руски медии.

Засега е известно е, че Армения вече е закупила две такива станции, но броят на доставките може да се увеличи. През март 2020 г. медиите бяха озадачени от актуалната новина за Индия, която спечели договор за 40 милиона щатски долара за доставка на четири радара за локализиране на оръжие Swathi (WLR) на Армения, побеждавайки силни конкуренти като Русия и Полша.

Междувременно индийското министерство на отбраната не бърза да оборудва армията си с радарите за локация на оръдия Swathi. Индийските военни имат досега едва общо 22 такива станции, пише informing.ru.