Министрите на външните работи на БРИКС изразиха пълна подкрепа за председателството на Русия в асоциацията, което ще започне на 1 януари 2024 г. Текстът на изявлението на министрите е публикуван на сайта на руското външно министерство, пише ТАСС.

"Министрите бяха информирани за напредъка на подготовката за предстоящото председателство на Русия в БРИКС през 2024 г. Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка изразиха пълната си подкрепа за председателството на Русия в БРИКС през 2024 г. под мотото "Укрепване на мултилатерализма за справедливо глобално развитие и сигурност" и провеждането на XVI среща на върха на БРИКС в Казан, Русия", се казва в документа.

Западните санкции удрят Русия, но и сплотяват БРИКС

Западните санкции удрят Русия, но и сплотяват БРИКС

Дедоларизацията обаче за момента е предимно добро пожелание

Министрите също отбелязаха, че очакват да проведат пълноформатна среща на външните министри на страните от БРИКС в Русия през 2024 г.

Ръководителите на външните ведомства също очертаха позициите на своите страни по конфликта в и около Украйна и отбелязаха с благодарност предложенията за посредничество за уреждане.

"Министрите повториха националните си позиции относно конфликта в и около Украйна, изразени на съответните форуми, включително Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, и отбелязаха с признателност съответните предложения за посредничество и услуги в интерес на мирното разрешаване на конфликта чрез диалог и дипломация", се казва в документа.

Освен това министрите изразиха безпокойство от продължаващите конфликти в много региони по света. "Те потвърдиха своя ангажимент за мирно разрешаване на различията и споровете чрез диалог и пълна консултация чрез координация и сътрудничество и подкрепиха всички усилия за насърчаване на мирното разрешаване на кризи. Те отново подчертаха необходимостта от пълно спазване на международното хуманитарно право и предоставянето на хуманитарна помощ помощ в съответствие с основните принципи на хуманност, неутралност, безпристрастност и независимост, залегнали в резолюция 46/182 на Общото събрание на ООН", се подчертава в изявлението.

Външните министри на страните от БРИКС подкрепиха реформата на ООН, включително нейния Съвет за сигурност.

Колко мощни са икономиките на новите в БРИКС

Колко мощни са икономиките на новите в БРИКС

Блокът прие 6 нови членки от 3 континента

Ръководителите на дипломатическите ведомства "подчертаха, че участието на страните от БРИКС в работата на Съвета за сигурност на ООН, включително Бразилия като избран член за периода 2022-2023 г., е ценна възможност за по-нататъшно укрепване на значението на диалогa по въпросите на международния мир и сигурност и сътрудничеството в области от взаимен интерес".