Брюксел не позволи България да освободи от облагане евросубсидиите за земеделските производители. Според Европейската комисия подобна мярка към физическите лица би довела до избирателно предимство и е нарушение на правилата за държавна помощ, стана ясно от изказване на служебния земеделски министър Георги Тахов.

Източници на Money.bg от Европейския парламент заявиха, че ЕК препоръчва на България да използва друг начин за подпомогне на дребните земеделски производители, като например предоставя помощи de minimis.

Въпросният инструмент за подпомагане de minimis се предоставя на фермерите при конкретни кризисни ситуации на пазара. Поради своята минимална стойност те не оказват съществено влияние върху конкуренцията в сектора, затова не се налага нотификация от Европейската комисия. Индивидуалният таван за подпомагане е до €25 000 за 3 бюджетни години, а националният таван - €63 624 050.

Зърно и слънчоглед дават над 50% от стойността на продукцията в българското земеделие

Зърно и слънчоглед дават над 50% от стойността на продукцията в българското земеделие

Данните от 2020 г. показват необичаен срив от 6,3% в отрасъл "Селско стопанство"

"ЕК не е одобрила данъчното облекчение, защото би било дискриминационно да се прилага само за земеделски производители - физически лица, а не и юридически" смята председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. 

Снимка 372700

Източник: iStock

Малките земеделски производители са притеснени

Отпадането на данъчното облагане на евросубсидиите щеше да облекчи значително по-малките земеделски производители у нас. В момента те са притеснени, като някои дори се опасяват от фалит.

"Конкретно тази помощ щяха да се възползват всички по-малки земеделски производители в България и това щеше да е много добре за тях. Всички тези фермери щяха да облекчат поне част от това тежко бреме, което е в момента. Знаете, че сме в криза. И всяка една допълнителна помощ би била добра новина за стопанствата с по-малки обороти и доходи", коментира Людмил Работов - председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив.

Малките земеделски стопанства продължават да бъдат основен елемент от селското стопанство както в България, така и в целия Европейски съюз. Те играят жизненоважна роля за подпомагане на заетостта в селските райони и допринасят за териториалното развитие. Повече от три четвърти от земеделските стопанства в ЕС са с малка площ - под 10 хектара, като много от тях са с площ под 5 хектара.

Малкият размер на тези стопанства често води до увеличаване на относителната административна тежест при кандидатстванията за подпомагане на доходите. Съответно, изтласква много от тях от пазара.

Български производители и преработватели на олио очакват в пъти по-ниски продажби

Български производители и преработватели на олио очакват в пъти по-ниски продажби

Недостиг на суровини и затворени предприятия