Проблемите на българските производители на олио и преработватели на маслодайни култури сякаш нямат край. Недостигът на суровини и затворените предприятия вещаят мрачна картина за бизнеса. Прогнозите за индустрията са за 35-40% по-ниски продажби, заявиха за Money.bg от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти. Причината: по-ниската цена на олиото и по-малкото преработен слънчоглед с около 30% в сравнение с предишните две години.

През последните години България изпитва системен недостиг на маслодайни култури, които са собствено производство. От сектора обясняват, че това е така, заради непрекъснато увеличаващия се преработвателен капацитет в страната - към момента 3,5 милиона тона годишно за маслодобив и 1 милион тона за производство на белен слънчоглед.

В същото време страната ни се нуждае от внос на слънчоглед от порядъка на поне 1.5 милиона тона годишно, който предвид на търговския баланс на района може да дойде в голямата си част единствено от Украйна.

Защо най-големият преработвател на слънчоглед в България - "Олива", затвори завода си край Варна

Защо най-големият завод за олио в България спря работа

Страната ни е един от най-големите износители на слънчогледово олио в света

"Тази забрана е абсурдна и тя не помага на никоко, само пречи. Никой не е направил предварително анализ за последствията. Вносът на украински слънчоглед е голям източник на приходи за държавата от ДДС, който се плаща веднага щом се случи вносът, но това не се случва от март насам", коментира Георги Койнов, който е финансов директор на "Олива".

Снимка 566479

Източник: iStock Images

Най-големият преработвател на слънчоглед в България, който затвори част от производството си

"Олива" е най-големият преработвател на слънчоглед в България. Припомняме, че в края на август предприятието в село Разделна край Варна затвори заради липса на суровина. Производителите на олио обвиняват държавата, че толерира един сектор за сметка на друг, като така изкривява пазара.

Основният проблем е, че преработвателите не са успели да набавят нужните количества през летните месеци за преработка. Именно заради липсата на суровина едно от предприятията на "Олива" беше затворено в продължение на повече от три седмици.

"Не е в интерес и на производителите на слънчоглед да задържат продукцията си, защото трендът на цените от май миналата година е само надолу. Цените продължиха да падат и след въведената през април тази година забрана за внос на украински слънчоглед в пет държави от Източна Европа", подчертава Яни Янев, който е председател на сдружението на преработвателите.

България е голям производител на слънчоглед. Въпреки това преработвателната индустрия е два пъти по-голяма, посочват от "Олива". Според техните данни, заводите у нас могат да преработят близо 4 милиона тона слънчоглед на година, което е възможно след големите инвестиции през последните години. Това налага внос от Украйна, Румъния и Молдова.

"От Румъния се внасят около 200 до 300 000 тона годишно. Това е много по-малко от Молдова и докато вносът може да бъде увеличен, той ще е далеч от задоволяване на нуждите на преработвателната индустрия. На практика няма други източници, заради логистични проблеми", казва Георги Койнов.

Заетите в сектора

В индустрията работят над 10 000 души, като в сектора има много съпътстващи дейности.

"Например, транспортните услуги, защото това са огромни количества суровина, които се транспортират с камиони и там са ангажирани още поне толкова хора. Тоест, поне 20 000 човека са засегнати от невъзможността да се достави нужното количество суровина и заводите да функционират нормално", допълва финансовият директор на "Олива".

Проблемът с недостига на суровина вече наложи затварянето на някои производства в страната. В случай, че забраната за украински внос бъде продължена, ще има и допълнителни спирания, категорични са от бранша.

Малко преди есента цените продължават да са ниски, а забраната за внос ограничава възможностите на преработвателите да си оставят нужните количества. Част от заводите не работят, а други предприятия са с намален капацитет. Всичко това се отразява върху себестойността на продукцията, а българската индустрия става по-неконкурентноспособна, като губи традиционни пазари.

България все пак се отказва от забраната на внос на украинско зърно

Проекторешение, с което Народното събрание не подкрепя удължаването на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, внесоха в деловодството на парламента депутати.

"Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, Република България не подкрепя удължаването след 15 септември на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна", пише в текста.

Български предприятия за олио са пред затваряне

Български предприятия за олио са пред затваряне

Следват ли фалити и каква е причината?