Въвеждане на две тарифи за електроенергия, вода и парно за битови потребители и приемане на формула за автоматично определяне на размера на минималната работна заплата за страната и максималния осигурителен доход. Това са част от 40-те законопроекта в примерната законодателна програма на "Продължаваме промяната" за новото правителство. Програмата е за период от юли 2022 г. до януари 2023 г.

Сред проектозаконите виждаме увеличение на прага за регистрация по ДДС, закриване на "Държавната петролна компания", увеличаване на вдовишките добавки и 95% заплащане от Здравната каса на лекарствата за деца до 14 г. за остри заболявания, намаляване на мандата на членовете на Комисията за защита на конкуренцията на 5 години, електронно връчване на фишове актове и отпадане на син талон и стикери. А също и оптимизиране на процеса по издаване на "Синя карта" за пребиваване на граждани на трети държави за целите на висококвалифицирана трудова заетост и разширяване на обхвата на патентния данък за микро и малки предприятия.

Демокрацията е скъпа: Колко ни струваха изборите за по-малко от две години?

Демокрацията е скъпа: Колко ни струваха изборите за по-малко от две години?

За две години в държавата може да има четвърти поред избори за Народно събрание

Предвижда се и приемане на 21 законодателни промени във връзка с второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които ще дадат възможност България да започне усвояването на второто плащане от 13 милиарда лева безвъзмездни средства от Европа. Сред тях са либерализацията на пазара на едро на електроенергия и намаляване използването на договарянето на обществени поръчки (без обявление) и на поръчките само с една оферта.

Това са част от законопроектите на "Продължаваме промяната", свързани с финанси, икономика и енергетика, повечето от които трябва да бъдат приети в следващите 6 месеца.

В "окото" на политическата буря. Ще бъдат ли увеличени на два пъти пенсиите и с колко?

В "окото" на политическата буря. Ще бъдат ли увеличени на два пъти пенсиите и с колко?

Финансовият министър очаква в пленарна зала "депутатите да проявят разум"

Важно е да отбележим, че това са предложенията само на "Продължаваме промяната". Голяма част от мерките обаче ще бъдат въведени с бюджета за догодина. Мерките, за които БСП настояваше, също се виждат в програмата на ПП - безплатните лекарства за деца и безплатните учебници за ученици от 1 до 12 клас, които трябва да влязат в сила заедно с Бюджет 2023. Същото се отнася и до продължаването на реформата в пенсионната система и увеличаването на вдовишката добавка - от 26,5 на 30 на сто.