Вчера стана ясно, че Иран е открила нови резерви от 50 млрд. барела петрол или поне така твърди президентът на страната Хасан Рухани, предаде New York Times. Ако това е така, запасите ѝ ще нараснат с една трета от сегашното си равнище, което се оценява на около 150 млрд. барела.

За момента обаче това изказване не може да бъде потвърдено от международна организация, тъй като предстои да се разбере дали страната може да продава някакъв петрол на външните пазари под санкциите, наложени ѝ от САЩ. Те влязоха в сила през миналата година, след като президентът Доналд Тръмп изтегли страната си от международното ядрено споразумение с Иран.

"Казвам на Белия дом, че за дните, в които санкционирахте продажбата на ирански петрол, работниците и инженерите в страната откриха 53 млрд. барела петрол", каза Рухани, цитиран от полуофициалната новинарска агенция Fars. По думите му локацията, в която са открити новите запаси, се намира в югозападната провинция Кузестан, където е и голяма част от петролната индустрия на страната.

Иран заема четвърта позиция по доказани резерви от петрол, т.е. от ресурси, които е икономически смислено да бъдат изкопавани. Страната споделя огромно офшорно петролно поле в Персийския залив с Катар. Новото ѝ находище може да се превърне във второто най-голямо в страната след Ахваз, чийто капацитет се оценява на 65 млрд. барела.

Откакто САЩ се изтегли от ядреното споразумение, Иран надвиши лимита на запасите си и количеството обогатен уран според международното споразумение със страната. Тя също започна да инжектира уранов газ в центрофуги в подземна станция.

Напускането на договора със страната съвпадна с мистериозни атаки срещу петролни танкери и производствени мощности в Саудитска Арабия, които според САЩ са извършени от Иран. Техеран отхвърли обвиненията, въпреки че тя конфискува петролни танкери и свали американски разузнавателен дрон през юни, което почти не доведе до ответен ракетен удар.