Още догодина трябва да започне дълбоководното сондиране за нефт край бреговете на Сомалия, обяви преди дни турският енергиен министър Алпарслан Байрактар. Неотдавна южната ни съседка подписа споразумение за сътрудничество в петролната и газовата сфера с африканската страна. То показва големите геополитически амбиции на Анкара, но и е свързано с наистина сериозни и разнообразни рискове.

Според американски оценки Сомалия има залежи от поне 30 млрд. барела нефт и газ, включително - в изключителната икономическа зона на страната. Те, обаче, не са разработвани след краха на правителството в Могадишу в началото на 90-те, а освен това се смята, че находищата изискват сериозни инвестиции и доста предварителна работа, преди да бъдат въведени в експлоатация.

В същото време, Турция придоби ноу-хау за морски добив, след като през 2020 г. откри газ в Черно море и вече се възползва от него за задоволяване на нуждите на вътрешния си пазар.

Търговията между Турция и Русия, която се превръща в мисия невъзможна

Търговията между Турция и Русия, която се превръща в мисия невъзможна

Дългогодишните бизнес партньори са все по-затруднени

Хуманитарна помощ и нещо повече

Турция и Сомалия вървят към сближаване още от 2009 г., когато южната ни съседка се включи в охраната на крайбрежието и Аденския залив в рамките на мисия под егидата на ООН.

През 2011 г. Реджеп Ердоган посети поразената от бедност, глад и насилие страна и насочи към нея над 1 млрд. долара хуманитарна помощ. Тя се превърна в основа за сериозна политическа и икономическа офанзива от страна на Анкара, чието най-голямо посолство в света е именно в Могадишу.

Турция иска да изгради космодрум в Сомалия на стойност $1 милиард  за мисия до Луната

Турция иска да изгради космодрум в Сомалия на стойност $1 милиард за мисия до Луната

Десетгодишна космическа стратегия на Анкара предвижда установяване на "първи контакт" с естествения ни спътник

Турция построи и голяма военна база в сомалийската столица, като една трета от местната армия е обучена от военни от южната ни съседка. Турски фирми управляват летището и пристанището в града. Според публикация във в."Сабах" сериозни суми са инвестирани още в образованието, здравеопазването и инфраструктурата.

Снимка 662244

Източник: GettyImages

Така още през 2020 г. дойде поканата двете страни заедно да търсят нефт в морето. "С това споразумение ще извършваме общи действия с цел ресурсите да стигнат до Сомалия и сомалийския народ. Ще подсилим присъствието на Турция в Африканския рог с новото сътрудничество в сферата на енергетиката", каза преди дни пред журналисти ресорният министър Байрактар.

Взривоопасен регион

Намерението на Турция да печели от сомалийския нефт идва на фона на сложни регионални процеси, които могат буквално във всеки момент да доведат до ескалация - а действащите лица са много.

През 2017 г. вече припламнаха искри, когато Турция, Катар и Сомалия се оказаха изправени срещу Саудитска Арабия, ОАР, Египет и Бахррейн в рамките на една от най-тежките политически кризи в региона. Тогава Сомалия обвини ОАЕ, че подкрепя непризнатата република Сомалиленд и даже планира да разположи там авиобаза.

Икономическият възход на Катар - петрол и противоречия

Икономическият възход на домакина на Световното по футбол - петрол и противоречия

Хората живеят в лукс, но и в страх от ислямските закони

Географията е ключова за разбирането на този актуален и до днес сюжет. Сомалия е близо до протока "Баб ел Мандеб", който е част от някои от най-натоварените морски трасета в света.

През 2022 г. отцепниците сключиха договор за проучване на потенциални нефтени находища с 5 млрд. барела с лондонската компания Genel Energy. Сондирането трябва да започне по-късно през тази година. Могадишу не признава договора за легитимен, отбелязва Middle East Eye.

През януари Сомалиленд сключи споразумение с Етиопия, с което дава военен и търговски достъп до пристанищата си срещу признаването на нейната независимост. В отговор през февруари Сомалия се договори с Турция, като ѝ даде правомощия да защитава морските ѝ граници от "терористи, пирати и външни заплахи" в продължение на 10 години.

Има и териториален спор с други държави от Африканския рог, като например Кения. Става дума за 100 000 квадратни километра акватория (т.е. почти с размерите на България), в която се предполага, че има залежи, припомня DW.

ОАЕ инвестира $54 милиарда, за да бъде въглеродно неутрална до средата на века

Петролната държава, която налива $54 милиарда, за да бъде въглеродно неутрална до средата на века

Страната иска да увеличи трикратно дела на енергията, произведена от възобновяеми източници

На фона на всичко това, някои даже вътре в Турция има съмнения в целесъобразността на проекта. Неназован експерт, цитиран от Middle East Eye отбелязва, че по-голямата част от специализираните кораби на страната са ангажирани в Черно море, а освен това проучването в сомалийските води ще струва около половин милиард долара - а добивът ще излезе няколко пъти по толкова. Даже и "меката сила" на Турция си има граници.

"Турция подписа подобно споразумение за подземно и морско проучване с Либия през 2022 г., но прогрес няма", отбеляза още експертът.