Китайският финансов конгломерат Ping An иска да съсипе най-голямата британска банка HSBC 20 години след като "глобалната банка" инвестира в бъдещето на застрахователя, пише Bloomberg. Това показва трудностите при правенето на бизнес в Китай.

Агенцията отбелязва, че в продължение на много години HSBC Holdings Plc и Ping An Insurance Group Co. поддържали сърдечни отношения, които включват финансова подкрепа.

Шок обхвана висшето ръководство на британска банка, когато беше разкрито, че най-големият акционер на фирмата настоява за най-драматичното разделяне в историята на банкирането.

Ping An, воден от Питър Ма, настоява председателя на HSBC Марк Тъкър да помисли за разделяне на бизнеса. включително отделянето на фирмата и отделно листване на нейните азиатски операции на фондовия пазар. В скорошна частна бележка китайският финансов гигант оправда решението си с множество предполагаеми провали в управлението на HSBC, вариращи от ниска възвръщаемост до нарастващи разходи.

Възможно ли е САЩ да въведат санкции и срещу Китай? Какви ще са последствията?

Възможно ли е САЩ да въведат санкции и срещу Китай? Какви ще са последствията?

Китай като цяло провежда печеливша икономическа политика

"Ping An разбира накъде духат регулаторните ветрове", каза Исак Стоун Фиш, основател на Strategy Risks, която е специализирана в корпоративните отношения с Китай.

"Компаниите са все по-принудени да избират между САЩ и Китай и може да видим все повече корпорации, които разглеждат възможността за разпад като начин да избират между двете сили".

Агенция Bloomberg повдига въпроса: какво би се случило разделянето на най-голямата британска банка?

HSBC няма да предлага услуги за търговия с криптовалути

Най-голяма европейска банка няма да предлага услуги за търговия с криптовалути

Според изпълнителния директор Ноел Куин

Негативните последиците от това могат да бъдат огромни. HSBC е със седалище в Лондон, но оперира в 64 страни и региони, включително Хонг Конг, Сингапур, Индия и Малайзия. Азия, където са базирани приблизително половината от 220 000 служители на компанията, допринесе с около 65% от отчетената печалба на групата преди данъци през 2021 г.

Всеки срив би струвал милиарди долари. Според анализатори от Barclays Plc, това разделяне може да намали пазарната стойност на групата с 3-8%. Това също би било сериозен удар за Лондонското Сити и "посинено око" за глобалния банков модел.

Китай се подготвя за евентуални санкции по „руския сценарии“

Китай се подготвя за евентуални санкции по „руския сценарии“

Държавни ведомства вече провеждат стрес тестове

Дори стар съперник на HSBC смята, че разбиването на банката не е добра идея. "Много е важно големите финансови институции като HSBC и Citigroup да останат, защото те са основни за глобалните търговски коридори", каза Мервин Дейвис, бивш председател на Standard Chartered Plc, кредитор, фокусиран върху развиващите се пазари. "Ако се окажем с регионални банки, това ще бъде проблем."