През миналата година стартира мащабна стратегия за обновяването на автопарка на работещите към Министерство на вътрешните работи (МВР). В средата на януари 2017 година по пътищата тръгнаха общо 278 коли "Киа", които са част от мащабната обществена поръчка за общо 27 милиона лева.

На 2 март от МВР откриха нова процедура за доставката на коли, става ясно от документи, подадени до Агенцията по обществени поръчки (АОП). Проверка на Money.bg показва, че търгът е за доставката на 290 полицейски патрулни автомобила с повишена проходимост и на 9 броя мобилни технически работилници.

Първите нови полицейски коли вече са тук. Ето как изглеждат те (ГАЛЕРИЯ)

Първите нови полицейски коли вече са тук. Ето как изглеждат те (ГАЛЕРИЯ)

До края на годината ще има още доставки на нови патрулки за служителите на МВР

От документа става ясно, че причина за поръчката е осигуряването на "подкрепа за справяне с миграционния натиск по българските външни граници". Общият й бюджет възлиза на 29 239 210 лева, като част от финансирането ще бъде осигурено от европейския фонд "Вътрешна сигурност".

Компаниите, желаещи да участват в търга, трябваше да подадат своите оферти до 20 март, като вече са ясни всички 11 кандидати, които ще се борят за спечелването на поръчката.

В протокол на МВР се посочва, че своите оферти са подали официалните вносители и дилъри за България на марките:

  • BMW ("Ауто Бавария");
  • Kia ("Киа моторс България");
  • Nissan ("Н Ауто София");
  • Toyota ("Тойота Балканс" и "Тойота Таксим");
  • Renault и Dacia ("Омникар ауто");
  • Skoda ("Еуратек");
  • Ford, Volvo, Land Rover ("Мото-Пфое").

Сред включилите се в търга са още компаниите "Авто инженеринг холдинг груп", която се занимава с доставката на специализирани превозни средства; "Българска автомобилна индустрия" и единствената чуждестранна "Африка аутомотив дистрибюшън сървис".

Последната е регистрирана в Гибралтар и е специализирана в производство на високопроходими превозни средства. Известна тяхна марка е Jeep J8.

Сред дружествата, подали оферти по обществената поръчка, е и "Метан Агро Ойл", която обаче е била изключена от списъка заради нарушения при подаване на документите за търга.

Пет от компаниите ще разполагат с пет работни дни, за да представят на комисията, разглеждаща обществената поръчка, допълнителни документи. Това са вносителите на Toyota, Renault, Skoda, Ford, както и "Африка аутомотив дистрибюшън сървис".

В своите документи от "Авто инженеринг холдинг груп" обаче са посочили, че ще ползват услугите на "Порше интер ауто БГ", които са официални вносители у нас на Volkswagen и Audi.