Българската агенция за безопасност на храните, данъчни и Агенция "Митници" са започнали мащабни проверки в обектите на Billa и OMV в цялата страна.

Акцията идва на фона на призиви на българския бизнес за бойкот на австрийските фирми (каквито са например Billa и OMV) заради позицията на Виена срещу пълноправното членство на нашата страна в Шенген.

В същото време, финансовият министър Асен Василев подчерта, че проверките нямат общо с външнополитическия сюжет и всъщност се изяснява дали голям брой фирми в страната не нарушават законовите разпоредби.

Бойкот на австрийския бизнес заради "Шенген", има ли смисъл и до какво ще доведе

Бойкот на австрийския бизнес заради "Шенген", има ли смисъл и до какво ще доведе

Бизнесът у нас влезе в задочен спор

Говори НАП

Според "24 часа" само в София БАБХ, НАП и митниците проверяват 8 магазина на Billa и най-малко една бензиностанция на OMV.

Акцията е на територията и на Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново.

"Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях. Те не са насочени към конкретни компании. В рамките на своите правомощия НАП извършва контролни действия с цел да установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство и въведения нов режим за предварително деклариране", заяви изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, цитиран от пресцентъра на агенцията.

Ново изискване на МФ може да блокира месопреработвателния бранш у нас

Ново изискване на МФ може да блокира месопреработвателния бранш у нас

Земеделският министър предлага нова голяма кланица, с която да се намали зависимостта на сектора от вносно месо

В официалното ѝ съобщение се посочва, че целта на акцията е да се установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство, както и прилага ли се режимът на задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск. Такива са, например, месо, мляко, плодове, зеленчуци, олио, захар и горива.

От началото на годината превозвачите подават информация в НАП за превозените стоки с висок фискален риск и "след направен анализ на декларираните данни, НАП поетапно проверява различни търговски обекти - големи хранителни вериги, бензиностанции и др. на територията на цялата страна".

Какво казват от Billa

От BILLA България потвърдиха "появилата се в медиите информация за масирани проверки от страна на контролните органи НАП и БАБХ, започнали тази сутрин и продължаващи и в момента в различни обекти от веригата в няколко града в страната", като подчертаха, че оказват пълно съдействие на органите.

"По отношение на спекулациите, че проверките се дължат на позицията на Австрия относно приемането на България в Шенгенското пространство, BILLA България не намира връзка между двете събития, тъй като компанията е част от немската REWE Груп - един от европейските лидери в търговията и туризма", пишат от Billa, като отбелязват, че "компанията е сред големите инвеститори в българските региони, един от най-големите работодатели в страната и успешно стимулира развитието на българското производство, партнирайки си с повече от 700 български доставчици".

Обяснението на властта

Проверки текат в 500-700 фирми в страната в момента, заяви пред журналисти в Министерския съвет финансовият министър Асен Василев. Той беше категоричен, че "натиск не се оказва".

На въпрос от журналисти реалистичен ли е призивът на представители на българския бизнес да се бойкотират австрийски стоки, Василев отговори: "Това е въпрос към българските потребители, а не към българското правителство. Бизнесът е свободен да отправя каквито иска призиви към българските граждани".

Газ срещу Шенген? Тировете чакат 24 часа на границата и това ще продължи

Газ срещу Шенген? Тировете чакат 24 часа на границата и това ще продължи

Австрия твърди, че проблемът не е в България, а в Шенгенското пространство

"Това, което ние правим, където наистина има диференцирано поведение спрямо Австрия, са проверките на Агенция "Митници". (...) Това е по искане на австрийската страна за засилени проверки от и до Австрия", заяви Василев, цитиран от БТА.

В същото време, той подчерта, че нови рентгени ще се купуват само за външните граници на ЕС: "Инвестиция в допълнителна апаратура на вътрешноевропейските граници няма да правим, така че там може да се очакват забавяния".