Украйна ще се сблъска с недостиг на газ заради отварянето на газопровода "Северен поток 2". Това мнение изразяват все повече политически анализатори. Последният от тях е известният в Укрйна и Русия политически експерт Димитрий Корнейчук. В ефира на телевизионния канал NewsOne той предположи, че страната може да остане без синьо гориво, дори ако транзитът през нея остане в размер на 15-20 милиарда кубически метра.

Експертът припомня, че от 2015-а година Украйна купува "митичен" европейски газ, който всъщност е руски газ от транзитна тръба.

"В крайна сметка всичко ще завърши след няколко години със следното: или Украйна ще падне на колене пред Москва и ще преговаря с нея, или за страната няма да остане дори и някакъв вид транзит на газ". Той допълва, че "страната е изправена пред сериозната опасност буквално да остане без бензин".

Германия и САЩ имат сделка за "Северен поток 2". Но не и властта да я приложат

Германия и САЩ имат сделка за "Северен поток 2". Но не и властта да я приложат

Берлин няма влияние над Москва

И това не е всичко. Ако Русия намали транзита до минимум, в домовете в Украйна няма да има газ за отоплителния сезон, което може да доведе до сериозни бунтове от страна на населението.

"Северен поток 2" е вече почти завършен проект за газопровод от Русия до Германия с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно. САЩ активно се противопоставят на проекта, надявайки се да популяризират своя LNG в Европейския съюз. Украйна и Полша от своя страна наричат ​​проекта политически. Вашингтон е налагал санкции четири пъти в опит да осуети строителството на тръбопровода, но въпреки това той достигна до финалния си етап.

Полша се похвали за "спасяването на Европа" от "Северен поток 2"

Полша се похвали за "спасяването на Европа" от "Северен поток 2"

Варшава саботира изпълнението на газовия проект от няколко години

Миналата седмица САЩ и Германия постигнаха споразумение или по-точно казано Вашингтон призна, че санкциите няма да спрат проекта, а Берлин обеща да се стреми да поддържа транзита на руски газ през Украйна.

Москва многократно призовава за прекратяване на политизирането на ситуацията, напомняйки, че газопроводът е от полза не само за Русия, но и за Европейския съюз.