Дори и в най-развитите страни пенсионерите страдат от липса на пари и гледат със завист към онези държави, където пенсионните плащания са по-високи. Изненадващо, най-щедрата държавна пенсионна система според статия в британската преса не е в САЩ или Скандинавия.

Държавната пенсия в Обединеното кралство осигурява оскъден доход, който едва покрива основните разходи за живот след пенсиониране, съобщава Daily Mail. Дори онези, които печелят пълните 11 500 паунда годишно, са изправени пред недостиг от почти 3 000 паунда, за да отговорят на "минималния" стандарт на живот в страната.

Но наистина ли британските пенсионери са в по-зле от събратята си в Европа и по света? И колко щедри са държавните пенсионни програми в други страни?

С помощта на пенсионната компания Aon Money Daily Mail разгледа държавните пенсии, предлагани на пенсионерите в други големи европейски страни, Австралия и САЩ, за да разбере кой получава най-добрите оферти.

Снимка 656112

Източник: iStock

Великобритания

Ако британец има 35 години национално осигурително покритие, той ще има право на пълна държавна пенсия, която току-що се е повишила до еквивалента на £958 на месец.

Въпреки че това не е най-щедрата програма, нейният годишен темп на растеж е по-висок, отколкото в много други страни, посочва Daily Mail. Това е така, защото Обединеното кралство има троен механизъм, който гарантира, че държавната пенсия се увеличава с темпа на инфлация, средния ръст на заплатите или 2,5% годишно - което от двете е по-високо.

В други страни държавната пенсия обикновено е защитена в най-добрия случай чрез компенсиране на инфлацията или увеличението на заплатите.

За хората с ниски доходи има и пенсионен кредит, който е обезщетение, базирано на нуждите, което увеличава седмичния доход на пенсионера до минимум £218,15 за необвързани и £332,95 за двойки.

Защо в Индия почти няма пенсии и как живеят хората без тях?

Защо в Индия почти няма пенсии и как живеят хората без тях?

Властите смятат, че големите семейства могат сами да изхранват възрастни членове

Колин Хейнс, европейски пенсионен партньор в Aon, казва, че пенсионната система на Обединеното кралство е различна от другите пенсионни системи по света по това, че се грижи за хората с ниски доходи или тези, които не работят. Тези хора могат да получават национални осигурителни вноски, които им помагат да се класират за държавна пенсия. Обикновено някой, който получава половината от средния доход преди пенсиониране, би получил 75% от него в държавна пенсия благодарение на дефинираните доходи, казва той.

Това е по-щедра сума от тези в встралия, Франция, Германия и САЩ, според изчисленията на Aon. "Това е, защото имаме фиксирана пенсия", обяснява Хейнс. - получавате една и съща сума, независимо от доходите ви. В много други страни държавната пенсия е свързана с получаваната заплата. Колкото по-ниска е заплатата ви, толкова по-малка пенсия получавате."

Подходът на фиксираната ставка е по-изгоден за хората с ниски доходи. И по същата причина хората с по-високи доходи в Обединеното кралство получават по-малка държавна пенсия в сравнение с колегите си в чужбина, които участват в схеми въз основа на доходите си.

Британските пенсионери имат достъп до безплатно здравеопазване чрез Националната здравна служба и безплатни рецепти. В Англия, ако имате по-малко от £23 250 спестявания, вашият местен съвет може да плати част или всичките ви разходи за дългосрочни грижи. В Уелс прагът е £50 000. Всеки над 66 години трябва автоматично да получи до £300 от правителството, за да плати сметките си за отопление.

Снимка 589386

Източник: iStock

Австралия

Австралийците получават държавната си пенсия на 67-годишна възраст, което като цяло е в съответствие с пенсионерите в Обединеното кралство, където възрастта за държавна пенсия ще се повиши от 66 на 68 години през следващите години, отбелязва Daily Mail. Те получават месечен доход, еквивалентен на £1100, който се увеличава годишно или от инфлацията, или от средните доходи.

Това е около £152 на месец повече от държавната пенсия в Обединеното кралство, но сумата, която получават австралийските пенсионери, зависи от това колко добре са финансово, като най-бедните получават най-много.

Това контрастира с Обединеното кралство, където всички, от най-бедните до най-богатите, получават една и съща държавна пенсия, при условие че плащат необходимите национални осигурителни вноски.

Австралия има задължителна професионална пенсионна схема, което означава, че ако работите, трябва да правите вноски. В Обединеното кралство работниците автоматично се записват в пенсионна програма на компанията, но могат да се откажат.

Австралийските пенсионери също получават концесионна карта, която осигурява предимства като по-евтино здравеопазване, лекарства и други обществени отстъпки.

Снимка 607973

Източник: iStock Images

Дания

Пенсионна възраст в Дания ще се повиши от 67 на 68 през 2030 г. и на 69 през 2035 г. Това ще направи датчаните един от най-възрастните хора в развитите страни, достигнали възраст за държавна пенсия. За сравнение, в момента няма планове за повишаване на възрастта за пенсиониране над 68 години в Обединеното кралство (въпреки че това подлежи на промяна и е вероятно да се повиши с времето). Датската държавна пенсия се състои от два елемента - основен размер и добавка към пенсията.

Основната част е определена сума, която всеки получава и няма разлика дали сте необвързани или имате партньор. Добавката към пенсията се изплаща в зависимост от вашите нужди.

Основната сума е еквивалентна на приблизително £796, но с пълната пенсионна добавка това се увеличава до приблизително £1661 на месец на човек.

Датчаните трябва да правят вноски в продължение на 40 години, за да отговарят на условията за пълна държавна пенсия, а плащанията се увеличават всяка година в зависимост от средните доходи. От работниците също се изисква да внасят поне 12% от доходите си в пенсионната система, за да формират свой собствен пенсионен фонд.

Снимка 657840

Източник: iStock

Франция

В момента френските работници могат да получават държавна пенсия след 62-годишна възраст, ако са правили необходимите вноски. Ако не са -може да се наложи да чакат по-дълго. Но на 67 години всеки има право на пълна държавна пенсия, независимо от вноските си.

Въпреки национални протести миналата година френският президент Макрон подписа закон за пенсионна реформа, който ще повиши възрастта за пенсиониране в странат от 62 на 64 години. Този закон се въвежда постепенно, с три месеца на годината, от септември 2023 г. до септември 2030 г. Броят на годините, които работниците ще трябва да внасят, за да получат пълна държавна пенсия, също ще се увеличи от 42 на 43 през 2027 г.

Въпреки това, дори след като бъде повишена, държавната пенсионна възраст във Франция ще остане една от най-ниските в света и според настоящите планове французите ще могат да се пенсионират четири години по-рано от британските си колеги. Държавната пенсия във Франция също е по-щедра - около 1570 лири стерлинги на месец и всяка година расте в зависимост от инфлацията.

Снимка 591330

Източник: EPA/БГНЕС

Германия

Можете да получите право на държавна пенсия в Германия, ако сте работили в страната най-малко пет години. Това е за разлика от Обединеното кралство, където трябваше да допринасяте поне десет години, за да получите нещо, подчертава Daily Mail.

Максималната сума, която получават германските пенсионери, е около £2140 на месец, но тази сума се определя от това колко е заработвал човек през трудовия си живот. Месечната сума на вноските се увеличава в съответствие със средните доходи всяка година.

Възрастта за държавна пенсия е 66 години, която ще се увеличи до 67 през 2029 г. Германските пенсионери също трябва да плащат в системата на общественото здравно осигуряване, която покрива дългосрочните разходи за здравеопазване, освен ако не решат да се откажат и вместо това да плащат за частна здравна застраховка.

Страните с най-високи средни заплати в света и къде е България

Страните с най-високи средни заплати в света и къде е България

В класацията присъстват над 190 държави

Обществената застраховка е предназначена да покрива основните нужди, а не пълните разходи за медицински грижи. Следователно тези, които използват тези услуги, все пак трябва сами да плащат част от разходите.

Германия, подобно на много други европейски страни, предлага на пенсионерите карти, които им осигуряват безплатен или субсидиран обществен транспорт.

Снимка 607972

Източник: iStock Images

Нидерландия

Имате право на пълна държавна пенсия в Нидерландия, само ако сте живели или работили там най-малко 50 години.

Максималната сума, която получават пенсионерите, е около 1230 лири стерлинги на месец и те могат да я поискат след 67-годишна възраст. Държавната пенсионна възраст се повишава постепенно от 2015 г., когато беше 65 години. Въпреки че държавните пенсионни плащания очевидно не са най-щедрите, те са сред най-добрите в сравнение със средните доходи.

Средният размер на пенсиите по градове в страната

Средният размер на пенсиите по градове в страната

360 000 българи получават над 1000 лева пенсия, а само 4 - над 3400 лева

Например, според изчисленията на Aon, човек, който е вземалсредната холандска заплата преди пенсиониране, ще получава еквивалента на 93% от този доход, когато се пенсионира с държавната си пенсия.

Тази сума е надвишена само в Дания, където така нареченият "коефициент на заместване" на дохода е 118%.

Това означава, че пенсионерите, получаващи пълна държавна пенсия, получават по-висок доход от работещите със средна заплата. Процентът на заместване е 86% в Испания и 75% в Обединеното кралство. В САЩ сумата е едва 61%, а в Германия - 59%.

Обезщетенията в Нидерландия се преразглеждат на всеки шест месеца и се увеличават в съответствие с увеличенията на минималната заплата на работниците.

Снимка 656392

Източник: iStock

Испания

Пенсионерите в Испания получават щедри държавни пенсионни плащания до £3060 всеки месец, които могат да започнат да искат от 65-годишна възраст. Плащанията се увеличават с инфлацията и се основават на това колко са спечелили и съответно внасяли в системата получателите по време на трудовата си кариера. Необходими са 38 години трудов стаж, за да получите пълния размер на държавната пенсия. Здравеопазването в Испания е публично финансирано, подобно на Националната здравна служба на Обединеното кралство.

Снимка 230741

Източник: GettyImages

САЩ

Държавната пенсионна програма в САЩ е една от най-щедрите, като американските пенсионери получават еквивалента на приблизително £2880 на месец, ако са внасяли вноски в продължение на 35 години. Тази програма се основава на това колко работниците са печелили преди пенсиониране.

Американските работници също трябва да внасят най-малко 12,5% от доходите си в пенсионна система, съставена от вноски както от служителя, така и от работодателя, пише Daily Mail.

Американските пенсионери на възраст 65 и повече години могат да получат определени безплатни здравни услуги чрез програмата за здравно осигуряване Medicare. Пенсионерите трябваше да плащат достатъчно данъци, докато работят, за да получат достъп до Medicare, която покрива някои разходи за здравеопазване, включително болнични престои, посещения при лекар и някои лекарства с рецепта.

Пенсионерите могат да похарчат част от своите месечни пенсионни плащания от £2880 за допълнителна застраховка, за да платят медицински разходи, които не се покриват от Medicare.