Влизат в сила нови правила за пътуване в Турция с личен автомобил, съобщиха от българското консулство в Истанбул.

Според новите регламенти при влизане на турска територия с лек автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС.

При установяване на нарушение, превозното средство може да бъде задържано и след няколко дневна бюрократична процедура изпратено в офис на турските митници към съответното населено място. След заплащане на глоба, автомобилът следва да бъде върнат на водача, поясняват от консулството.

Турция ще глобява с до 300 000 лири търговци на автомобили "втора ръка"

Защо тази наша съседка ще глобява с над $16 000 търговци на автомобили "втора ръка"?

Наредбата ще бъде в сила до юли 2023 г.

Друга промяна гласи, че българските граждани, на чието име е регистриран автомобил при влизане на турска територия нямат право да напускат страната без да изнесат автомобила или да представят официален документ с уважителни причини, налагащи това.

През 2022 г. Турция започна да ограничава търговията  с автомобили в страната. 

Южната ни съседка обяви, че ще налага тежки глоби - до 300 000 турски лири (16 400 долара), на онези, които нарушат скорошен регламент, който въведе определени ограничения върху продажбата на автомобили втора употреба.

Според новите правила тези, които се занимават с търговия на автомобили втора употреба, няма да могат да продават превозното си средство в продължение на шест месеца от първата дата на регистрация на автомобила или докато автомобилът измине поне 6000 километра.

Новата наредба ще бъде в сила до юли 2023 г., а Министерството на търговията има право да я удължи с още шест месеца.

Производители на автомобили в Турция намериха "хитър" начин да заобиколят търговците

Производители на автомобили в Турция намериха "хитър" начин да заобиколят търговците

Togg, Tesla и Mercedes-Benz са готови да пуснат алтернативни продажби още през следващата година

Междувременно стана ясно, че нелегални автомобили са докарани в Турция от България заради разликата в цената. Открити били много случаи, които са продавани в различни части на страната чрез смяна на номерата на двигателя и шасито на автомобилите. Смята се, че новите правила са въведени, за да се предотврати това. Миналия месец беше проведена операция в 45 провинции на Анкара срещу заподозрени, които са донесли контрабандни автомобили от България, пише Haberbg.

Снимка 618639

Източник: iStock by Getty Images