Турция се готви да наложи тежки глоби - до 300 000 турски лири (16 400 долара), на онези, които нарушат скорошен регламент, който въведе определени ограничения върху продажбата на автомобили втора употреба.

Според новите правила тези, които се занимават с търговия на автомобили втора употреба, няма да могат да продават превозното си средство в продължение на шест месеца от първата дата на регистрация на автомобила или докато автомобилът измине поне 6000 километра.

Служители от Министерството на търговията, които започнаха проверки миналата седмица, обаче установили, че някои търговци нарушават правилото.

Как Турция "спука" балона на пазара на автомобили?

Как Турция "спука" балона на пазара на автомобили?

Държавата въвежда редица ограничения в търговията

Те открили реклами в уебсайтове за автомобили, обявени за продажба като втора употреба, които уж са изминали 6001 километра, съобщава Hurriyet Daily. Служителите констатирали, че тези обяви са пуснати от лица, които имат пряка връзка със собственици на автокъщи.

Министерството започна да разработва законодателство, което ще увеличи глобата от сегашните 8 000 лири (437.49 долара) до 300 000 лири (16 400 долара) за тези, които участват в такива измамни дейности. Очаква се новото законодателство да бъде внесено в парламента веднага щом депутатите се върнат от ваканцията на 1 октомври.

Защо колите "втора ръка" поскъпнаха с близо 50% за година?

Защо колите "втора ръка" поскъпнаха с близо 50% за година?

За една кола в момента се борят около 4-5 търговци

Длъжностни лица добавиха, че уебсайтовете, които пускат тези реклами, не се считат за нарушители, поради което няма да им бъдат налагани глоби. Ще бъдат определяни и глобявани само за участниците в подобни измамни действия.

Новата наредба ще бъде в сила до юли 2023 г., а Министерството на търговията има право да я удължи с още шест месеца.