Представяте ли си как просто "напускате" стария си живот, местите се в държава като Италия и поставяте там основите на напълно нов такъв? За целта обаче ще трябва да имате един солиден капитал зад гърба си. Или пък не. 

Всъщност да си купите къща в южната част на Италия може да се окаже много по-евтино, отколкото си мислите. По-точно 1 евро. Да, още един град в европейската страна се опитва да привлече нови жители, като предлага стари изоставени къщи на точно такава цена.

Местната власт в Бизача се надява по този начин да "запази" живота малкото градче, разположено в Кампания, разказват от CNN Business.

Италианският град, който подарява изоставени жилища

Италианският град, който подарява изоставени жилища

Семейства, които очакват деца, дори ще бъдат стимулирани с финансова инжекция от хиляда евро

"Тук сме изправени пред много специфична ситуация. Изоставените къщи се разпростират в историческия център на града", казва зам.-кметът на населеното място Франческо Тарталия.

Има и една уловка. Всички нови собственици на имоти, купени за 1 евро, ще трябва да поемат ангажимента да укрепят и да стопанистват добре придобитите къщи.

Снимка 463252

Източник: iStock

За разлика от други италиански градове, които предлагат същата схема, властите в Бизача не са обявили условия за минимален размер на инвестицията в имотите, както и срок, до който ремонтите трябва да бъдат направени.

Градчето има и още един плюс - всички имоти, обявени за продажба на тази цена, са собственост на общината. Те са били придобити от нея преди години при изселването на старите им собственици.

"Това гарантира, че процесът ще минава бързо и гладко, като няма да е необходимо да се търсят старите напуснали собственици и да се сключват споразумения с трети страни", обяснява още Франческо Тарталия.

В италиански град се продават имоти за 1 евро

В италиански град се продават имоти за 1 евро

Местната власт иска да реши проблема с обезлюдяването на региона