Средният наем за апартамент в Манхатън вече е колосалните 4150 долара на месец през юли, което е скок с 29% спрямо предходната година, според месечен доклад на брокерската фирма Douglas Elliman и Miller Samuel Real Estate Appraisers and Consultants. Ръстът е 2,5%, спрямо юни.

Средният наем, който премина прага от 5000 долара на месец през юли, също достигна рекорд от 5113 долара на месец.

Нещо повече - очаква се наемите да се повишат още повече през август, който бележи последния месец от годишния пиков сезон за наеми, обясни Джонатан Милър, президент и главен изпълнителен директор на Miller Samuel.

"Това ще продължи и през следващия месец, тъй като се очаква по-голямото търсене да окаже натиск върху цените", каза той.

Но какво се ще се случи след август? Пазарът на наеми в Манхатън може и да се охлади, но не се очаква апартаментите да станат много по-достъпни.

Цените на жилищните наемите в Манхатън удариха нов рекорд

Цените на жилищните наемите в Манхатън удариха нов рекорд

Продължаващият ценови натиск при наемите в Манхатън може да доведе до по-висока инфлация през следващите месеци

Цените може да продължат да се покачват, но не толкова бързо, колкото сега, или наемите да се стабилизират и да останат на тези нива.

"Много хора се надяват, че след пика през август ще има известно подобрение в достъпността, но единственият начин, по който виждам това да се случи, е, ако Фед нанесе на икономиката повече щети под формата на загуба на работни места. Това не е желателен сценарий", каза Милър

Заради висока инфлация, Федералният резерв агресивно повишава лихвените проценти, но централната банка трябва да намери баланс: ако повиши лихвените проценти твърде много, това може да докара икономиката в рецесия, потенциално стимулирайки съкращения и намаляване на броя на служителите.

Снимка 564036

Източник: iStock

Ако загубата на работни места стане значителна, търсенето на апартаменти в Манхатън може да спадне, тъй като хората напускат града, което води до по-малък натиск върху цените.

Все пак по-вероятният сценарий, според Милър е, че наемателите могат да очакват високи наеми до края на годината, но цените няма да се повишат толкова бързо.

Лихвените проценти по ипотечните кредити се повишиха бързо от началото на тази година, като средните лихвени проценти по 30-годишни ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент се движеха от 3,22% през януари до 5,81% през юни, между 5% и 5,5% през юли, според Фреди Мак. Миналата седмица средният лихвен процент спадна едва с 5% до 4,99%.

Повишаването на лихвите по ипотечните кредити направи закупуването на жилище недостъпно за много купувачи, което доведе до допълнителен натиск върху пазара на наеми, забелязва Милър.