Високата инфлация принуждава централните банки в световен мащаб да покачат лихвите. Неотдавна Федералният резерв на САЩ (Фед) повиши основния лихвен процент с 0,75% до 3-3,25%, което беше трето поредно повишение. Но това не е всичко - очакват се още повишения и то до края на 2022-а. Така лихвите по 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва се повишават с 6,2% или най-високият ръст от 2008 година досега.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също повиши основните си лихвени проценти с безпрецедентните 0,75 процентни пункта. Но и  това няма да е еднократно действие - ЕЦБ сигнализира и за по-нататъшни повишения, които могат да бъдат обявени съвсем скоро. Институцията приоритизира борбата си с инфлацията, въпреки че икономиката на Европейския съюз пълзи към рецесия през задаващата се зима.

Централната банка на Обединеното кралство Bank of England също повиши водещата си лихва до 2,25% спрямо досегашните 1,75%, заради инфлацията, която остава на исторически рекордно ниво.

Какво се задава на имотните пазари?

Някои големи пазари вече стават свидетели на спад в цените на имотите - на някои места символични, но все пак трендът е за движение надолу. Ръстът на цените на жилищата в САЩ например приключи и те отчетоха спад за първи път от десет години.

Националният индекс S&P CoreLogic Case-Shiller за цените в 20 големи града в страната се е понижил с 0,44% през юли. Това е първо понижение от март 2012 г. насам. През юли са отчетени спадове в Сан Франциско (-3,6%), Сиатъл (-2,5%) и Сан Диего (-2%).

Търсенето намалява, офертите за продажба на имоти остават по-дълго на пазара. По данни на Zillow Group новите обяви са намалели с почти 23% през август на годишна база.

Цените на жилищата в Обединеното кралство може рязко да паднат с до 15%. Според Credit Suisse цените на жилищата в Обединеното кралство могат много бързо да се сринат с между 10% и 15% през следващите 18 месеца, ако Bank of England агресивно повиши лихвените проценти, в опит да се бори с инфлацията.

Нещо повече - според някои анализатори Централната банка на Обединеното кралство ще повиши лихвените проценти до 6% през следващата година, спрямо сегашните 2,25%, за да подкрепи потъващия паунд.

Това ще доведе до по-трудно отпускане на ипотечни кредити на бъдещите купувачи и ще забави търсенето. Спадът в търсенето би довел до спад на цените.

Цените на жилищата в САЩ падат за първи път от 10 години

Цената на жилищата на един от най-големите имотни пазари в света пада за първи път от 10 години

В опит за укротяване на инфлацията, Фед покачи лихвите

Когато става въпрос за ипотечни кредити, в Европа вече има притеснителни сигнали и на един от пазарите в ЦИЕ. Неотдавна стана ясно, че кандидатите за ипотечни кредити в Полша са намалели с близо 71% на годишна база през август. Данните са на Бюрото за кредитна информация (BIK).

Причината - в последно време имаше няколко повишения на лихвите, заради най-високата инфлация в Полша от 25 години насам. Централната банка на Полша повиши лихвите за 11-ти път, с което цената на дълга в Полша достигна 6,75%, най-високото ниво от 2002 г. насам. Преди това инфлацията неочаквано се е повиши до нов 25-годишен връх от 16,1%.

Молбите за ипотечен кредит в Полша намаляха с над 70% след агресивно покачване на лихвите

Лихвите сринаха ипотечните кредити в най-голямата източноевропейска държава в ЕС

Над 40% от кредитополучателите се възползват от кредитна ваканция

Според местен анализатор данните на Бюрото за кредитна информация през август показват, че високите лихвени проценти, по-строгите регулации и страхът от икономическо забавяне и дори възможна рецесия на практика са замразили търсенето на ипотеки.

В Швеция, която преди време беше един от най-горещите жилищни пазари в Европа, цените на жилищата намаляха с около 8% от пролетта насам, а повечето икономисти сега очакват спад с 15%. Растящите лихви подлагат на натиск и имотните компании, които вземаха значителни кредити от облигационните пазари, за да финансират операциите си, това засилва безпокойството на инвеститорите относно способността им да рефинансират дълга.