Цените на жилищните имоти в Германия отчетоха най-големия си спад, регистриран някога по данни на федералната статистическа служба. От там уточняват, че статистиката се води от 2000 г.

По-големите градове отбелязват по-сериозни спадове. Цените на жилищата в Германия през второто тримесечие се сринаха, а като причини за отбелязват високите лихви и растящите разходи за строител

5 признака, които показват колко е затънал секторът на имотите в Германия

5 признака, които показват колко е затънал секторът на имотите в Германия

Заетостта в сектора на строителството значително пада

ни материали, което даде отражение на пазара на имоти в най-голямата икономика в Европа, според правителствени данни, цитирани от Euronews.

Цените на жилищните имоти са надолу с 9,9% на годишна база, или най-резкият спад от началото на събирането на данни през 2000 г.

На тримесечна база цените са паднали с 1,5%, с по-рязък спад в по-големите градове, отколкото в по-рядко населените райони. В градове като Берлин, Хамбург и Мюнхен цените на апартаментите са паднали с 9,8%, а цените на еднофамилните и двуфамилните къщи са спаднали с 12,6% на годишна база.

В продължение на десетилетие ниските лихвени проценти подхранваха жилищен бум на най-големия пазар за инвестиции в недвижими имоти в Европа. След рязкото покачване на лихвите и увеличаващите се разходи за строителство, краят на тази епоха дойде - редица от предприемачи изпаднаха в несъстоятелност, след като сделките замръзнаха и цените паднаха.

Разрешителните за строеж на апартаменти в Германия са намалели с 31,5% през юли на годишна база, според статистическата служба, тъй като цените на строителството са се повишили с почти 9% за годината.

Най-голямата икономика в Европа иска да строи 400 000 апартамента годишно, но не е ясно как ще постигне целта си.

Германската асоциация на жилищните компании, която представлява около 3000 компании в цялата страна, призова за намаляване на данъка върху добавената стойност до 7% от сегашното ниво от 19% за достъпни наеми и заеми за държавно финансиране с 1% лихвен процент в подкрепа на компаниите.

Упадъкът на имотния сектор на Германия и фалитите на строителни предприемачи

Упадъкът на имотния сектор на Германия и фалитите на строителни предприемачи

Ситуацията с бизнеса на един от големите германски имотни предприемачи в страната Euroboden е показателна за индустрията

Властите планират да представят помощ за индустрията до края на месеца, след като обяви планове за насърчаване на строителния сектор, включително намаляване на регулаторните и бюрократични изисквания.