Години наред ниските лихвени проценти подхранваха глобален бум. Рязкото покачване на лихвени проценти в Германия и рязко нарастващите разходи за енергия и сгради сложиха край на интереса към имотите в Германия. В несъстоятелност изпадат вече редица строителни предприемачи. Това, което се случва в имотният сектор на Германия в мента може да се опише със замразени сделки и понижаване на цените, което накара индустрията да се обърне за помощ към канцлера Олаф Шолц.

Ситуацията с бизнеса на един от големите германски имотни предприемачи в страната Euroboden е показателна за индустрията. Усилията му да продаде мезонета на последния етаж на бивше убежище за въздушни нападения от нацистка Германия удрят на камък. Преди няколко седмици пък компанията подаде молба за обявяване в несъстоятелност. Прогнозите са и други компании да последват Euroboden.

Бизнесът на строителните предприемачи започна да потъва още през 2022 г., когато Европейската централна банка започна да увеличава лихвите, което затруднява вземането на заеми и намирането на купувачи. Според Euroboden пазарната среда за компанията се "влошила значително". Новото строителство през първата половина на годината е почти наполовина спрямо последните две години, пише Reuters.

Състоянието на жилищният сектор на най-големият пазар за инвестиции в имоти в Европа е критично. Той отговаря за една пета от продукцията и осигурява едно на всеки 10 работни места.

От 2010 година насам Euroboden завършва проекти с прочути архитекти, печели десетки милиони евро, набира милиони от инвеститори и разширява дейността си в Берлин и не само.

Но бумът при имотите приключи изведнъж през миналата година, когато скоростта на повишаване на лихвените проценти хвана мнозина в сектора неподготвени.

5 признака, които показват колко е затънал секторът на имотите в Германия

5 признака, които показват колко е затънал секторът на имотите в Германия

Заетостта в сектора на строителството значително пада

Освен Euroboden и няколко други германски строителни предприемачи подадоха молба за несъстоятелност през последните месеци. Gerch Development, която има проекти за 4 милиарда евро, е най-голямата жертва от Германия засега.

Според експерти спадът в сектора на Германия може да се окаже по-дълбок от срива през 90-те години на миналия век след удара върху имотите в Източна Германия падането на Берлинската стена.

През 2020 г. Бундесбанк предупреди за рисковете банките в страната, за които имотите представляват около 70% от всички вътрешни заеми. През август банката отново предупреди, че имотите са надценени, въпреки скорошните спадове.

Германия и Швеция са най-тежко засегнатите на континента от глобалната криза на имотите, на която имотни предприемачи в Китай като Evergrande и Country Garden, станаха жертви.