100-доларовите американски банкноти са удвоили броя си само в рамките на 10 години - от 2012 г. до 2022 г. и в момента има повече пари с лика на Бенджамин Франклин, отколкото когато и да било в историята на света. Това показват данните на Федералния резерв на САЩ, цитирани от WSJ и Chartr.

Според последните пълни данни, от втората най-голяма като номинал американска банкнота в обращение има 18,5 млрд. броя. Това я прави най-популярната копюра от САЩ - с цели 26% преднина пред тази от 1 долар, която в сегашните инфлационни времена има все по-символична функция. От нея в обращение са под 15 млрд. броя.

Златна помощ: Как Русия заобикаля санкциите срещу вноса на долари

Златна помощ: Как Русия заобикаля санкциите срещу вноса на долари

Bloomberg: редица руски банки обменят злато за долари и евро в ОАЕ и Турция

На трето място сред най-популярните американски пари е банкнотата от 20 долара, като нейният обем е над 10 млрд. броя, но с тенденция да намаляват.

Какво се крие зад това?

Както отбелязват Chartr в своята публикация, много хора използват големите банкноти повече като инструмент за съхранение, отколкото като платежен такъв.

Има изследвания, които са доказали т.нар деноминационен ефект - ако дадеш на човек 20 еднодоларови банкноти, той е много по-вероятно да ги похарчи, отколкото ако му дадеш една банкнота от 20 долара.

Снимка 655439

Източник: Chartr

Освен това, над половината стодоларови банкноти се смята, че са извън САЩ - след пандемията търсенето на американска валута се увеличи.

Как е в България?

В САЩ банкнотата от $100 е втора по номинал след доста по-рядката от $500. У нас ситуацията е аналогична - втората най-скъпа банкнота (тази от 50 лева) води по бройки в обращение.

Това е факт от юли 2019 г., когато двадесетолевката е детронирана като най-популярна българска банкнота.

Най-масовата банкнота у нас е и най-фалшифицирана. Ето коя е

Най-масовата банкнота у нас е и най-фалшифицирана. Ето коя е

Хартиени пари за 26,162 млрд. са в обращение у нас

Понастоящем нейният обем, както и този на банкнотите от 5 и от 10 лева е с тенденция на намаляване.