Масови са притесненията у нас, че цените на стоките ще продължат да растат. Това сочи проучване, направено от консултантска фирма, цитирано от БНР. Анкетираните на възраст от 18 до 64 години са усетили поскъпването най-много при храните, горивата и разходите за отопление.

При значително повишение на цените, 78% от участвалите в допитването посочват, че ще ограничат потреблението си на стоки, които не са от първа необходимост, ще купуват по-малки количества или ще отложат по-големи покупки.

Потребителите изчисляват ефекта от поскъпването на храните върху домакинските бюджети средно между 20% - 25% през последната година.

"Всичко от първа необходимост поскъпна, от хляба до олиото. И общо взето, защото и двамата сме пенсионери, ползваме промоциите на големите вериги", коментират участвали в допитването пенсионери. Други анкетирани обаче казват, че "купувам, което ми е вкусно, дори да е скъпо, това е положението".

Усещането на потребителите за поскъпването на храните се разминава с експертния анализ, който сочи най-висок ръст през последната година на цените на олиото и птичето месо. А Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата коментира, че сиренето е поскъпнало с 12%, а кашкавалът с 10%.

40% инфлация при някои продукти: кои стоки у нас поскъпнаха най-много за 6 години?

40% инфлация при някои продукти: кои стоки у нас поскъпнаха най-много за 6 години?

Някои потребителски групи все пак поевтиняват

До 10% ръст в цените на храните до края на годината, прогнозираха експерти. Тенденцията на значително поскъпване през последните месеци обаче се забавя заради свитото потребление и конкурентния пазар.

Като неблагоприятен фактор на пазара, в посока поскъпване на стоките, действат високите цени на електроенергията и горивата.