Двама китайци, които учат в колежа в Орегон използваха хиляди iPhone, за да измамят компанията, която ги произвежда.

Младежите Янгянг Зоу и Куон Жаянг са учили в Щатите със студентски визи. Те са имали сътрудник в Китай, който редовно им е изпращал пакети с от 20 до 30 броя фалшиви iPhone. След като получи фалшивите устройства дуото изпраща две от тях на сервиз на Apple, за да се поправят.

Ако компанията е откриела щети, които гаранцията покрива, то, тя е поправяла устройствата или най-често ги е заменяла с нови, абсолютно същите модели като имитациите, пише Quartz. Тогава студентите са изпращали новите смартфони в Китай, за да се препродадат с цел печалба.

Измамата за пръв път е била разкрита и описана подробно в Орегон миналия месец. Федералните служители получават данни за нея още през април 2017 година, тъй като тогава отварят пет подозрителни пакета на път от Хонконг, които са били с обозначения за фалшиви устройства.

За кореспонденцията си с Apple дуото използва своята мрежа от контакти и адреси на приятели в съседни щати. Жаянг се свързва с 3069 искания за ремонт на различни устройства. От Apple са приели 1493 от тях, което e донесло загуба от 895 800 долара на компанията. Останалите искания за отказани, защото в сервизите са разкрили, че устройствата са фалшиви.

Федералните власти обвиниха Жаянг в трафик с фалшива стока и измама. Зоу е обвинен в представяне на невярна информация и фалшифициране на документи. И двамата младежи твърдят, че не са знаели, че телефоните са фалшиви.

След като смартфоните са успели да заблудят дори техниците на Apple, те наистина са били твърде идентични с оригиналните.

Apple не е единствената компания, станала жертва на такъв тип измама. Amazon също се е сблъсквала с подобни ситуации многократно. Много недоброжелатели се възползват от щедрите гаранции и политики за връщане на компаниите. Така средствата спечелени от схеми с компании са 17 милиарда долара през 2017 година. Въпреки че фирмите променят политиките си, за да се справят с проблема, все още няма федерален закон, който да им помогне в борбата с измамите.