След доставките на западни танкове "Леопард" и "Чаланджър", Украйна планира да се въоръжи и с нови танкове Т-84 "Оплот" собствено производство, съобщава Defense Blog, като цитира министъра на отбраната Олексий Резинков.

В прав текст: "Убеден съм, че украински танк като "Оплот" трябва да е на първа линия в тази танкова коалиция. Трябва ни железен юмрук на фронта, защото най-ценен е животът на нашите войници. Обичам кухнята и музиката на различни държави, но по отношение на индустрията защитавам интересите на Украйна. Затова Министерството на отбраната ще направи поръчка на "Оплот" за украинската армия", заяви Резинков.

Детайли: Т-84 "Оплот" (крепост - укр.) е най-модерното развитие на семейството танкови дизайни, започнало от Т-64. Работата по модела започва в средата на 80-те като опит за внедряване на мощен дизелов двигател на шасито на танк Т-80Б.

Снимка 618558

Източник: Wikimedia Commons

След разпада на СССР работата по модела продължава в независима Украйна. В Харковския локомотивен завод разработват нов купол, внедряват нова система за управление на огъня и система за нощно виждане. Под името Т-84 основният боен танк е приет на въоръжение в Украйна през 1999 г., но развойната дейност продължава.

Германската Rheinmetall иска да инвестира €200 милиона за изграждането на завод за танкове в Украйна

Германски оръжеен концерн иска да инвестира €200 милиона за изграждането на завод за танкове в Украйна

Компанията е производител на известните танкове Leopard

През 2009 г. дебютира танкът "Оплот-М", създаден с цел да замени старите Т-64 и Т-72. Той има още по-модерна електроника, но освен това боекомплектът се съхранява в бронирано отделение и така се елиминира основния недостатък на иначе много компактните съветски дизайни - при тях екипажът буквално седи върху снарядите и евентуално попадение може да доведе до унищожителна верижна реакция вътре в бойната машина, която приключва с изхвърчането на купола и смъртта на танкистите.

Leopard 2 - танкът, с който Украйна иска да спечели войната

Какво представлява танкът, с който Украйна иска да спечели войната

Бойната машина може да даде на Киев значително предимство, но не липсват и рискове

51-тонният танк има мощен дизелов двигател с 1200 конски сили и развива до 70 км/ч. Той поразява целите си със 125-милиметрово стабилизирано гладкоцевно оръдие и управляеми ракети. За защита от пехота и небронирани цели разполага и с картечници.

Снимка 618557

Източник: Wikimedia Commons

Експлозивната реактивна броня и системата за контрамерки "Щора" увеличават шансовете за оцеляване на танка и 3-членния му екипаж при вражески обстрел.

Контекст: В Украйна със сигурност разчитат, че местната продукция ще е в по-голямо количество в сравнение с няколкото дузини западни танкове, с които разполагат. Истинско мащабно контранастъпление се нуждае от сериозна бронетехника - и то от съвременни машини с високи характеристики.

"Оплот" ще се бие не само за бъдещето на страната си, но и за своите позиции на експортния пазар след войната. През годините Т-84 е предлаган на ред държави, включително във вариант "Ятаган" със съвместимо със стандартите на НАТО въоръжение, но само Тайланд закупи малко под 50 машини.

От друга страна: Серийното производство на чисто нови танкове от държава, чиято територия е изцяло в обсега на вражеските ракети, дронове и самолети, е доста амбициозно начинание. Такива машини не се строят на малки скрити места - ясно е, че харковският завод вече ще е главна мишена на руските удари.

Русия чака появата на Leopard 2 в Украйна и подготвя своя отговор

Русия чака появата на Leopard 2 в Украйна и подготвя своя отговор

Москва въоръжава вертолетите си с нова ракета, наемниците от "Вагнер" се снабдиха с допълнителна бронетехника

Освен това, даже в мирно време "Оплот" не се произвеждаше особено бързо - Украйна има едва шепа T-84 от всички варианти, а тайландската поръчка можеше да е много по-голяма, но азиатската страна се отказа от допълнителни бройки заради бавните доставки, които отнеха години.