Международният съвет на летищата (ACI) в Европа присъди наградата за най-добър аеропорт на най-модерното летище в турския град Истанбул. Летището е в категорията с над 40 милиона пътници, пише Daily Sabah. 

Летище IGA Истанбул сподели наградата с летище Фиумичино в Рим, миналогодишният победител със същия резултат. 

"Ние винаги търсим нови начини да надхвърлим очакванията на нашите гости на летището в областта на устойчивостта, достъпността, иновациите и технологичния напредък", заяви Селахатин Билген, главен изпълнителен директор на летището.

Летище София достигна аеропортите в Истанбул, Цюрих и Париж по ключов показател

Летище София достигна аеропортите в Истанбул, Цюрих и Париж по ключов показател

Вече са инвестирани над €14 милиона в ESG на столичното летище

Миналата година летището в Истанбул е обслужило повече от 76 милиона пътници, отбелязвайки увеличение от 18% спрямо година по-рано. Летището има за цел да увеличи своя пътнически капацитет до 120 милиона до края на 2025 година.

Снимка 411627

Източник: EPA/БГНЕС

Подчертавайки силния растеж и оперативните резултати на въздушния център, от ACI Europe подчертават, че летището в Истанбул е поставило устойчивостта "в основата на своята стратегия", като например плановете за слънчева електроцентрала, която да отговори на всичките му изисквания за електроенергия.

"Съдиите в конкурса отбелязват, че победителят продължава да демонстрира, че агресивните инвестиции в авангардна летищна инфраструктура, заедно с подкрепящото правителство, са печеливша формула за създаване на силен глобално конкурентен център, който успешно печели пътници и привлича повече авиокомпании", пише в официалното съобщение за наградата.

В категория 25-40 милиона пътници, летището в Осло, Норвегия беше обявено за най-доброто в Европа, благодарение на силното си оперативно представяне и точни полети.

Летище "Истанбул" планира да е първото, захранвано изцяло от слънчева енергия

Най-натовареното летище в Европа планира да е първото, захранвано изцяло от слънчева енергия

Планира се фотоволтаичната електроцентрала да произвежда 340 милиона киловатчаса енергия годишно