За една секунда човек често не може даже да усети промяна в обстановката около него. За времето между два удара на сърцето, обаче, ракетата изминава близо 400 метра. В съвременната война бързата реакция определя победители и победени.

Затова и вече повече от 40 години бойните кораби на някои от най-големите западни военноморски сили се отбраняват от може би най-известната система за защита с малък обсег - бълващата снаряди от 6-те си цеви Phalanx. Нови бюджетни документи показват колко струва всяка нейна намеса. Казано с една дума: много.

Украинското небе е полигон за ПВО системите на поне 6 държави

Украинското небе е полигон за ПВО системите на поне 6 държави

Киев отбива руските атаки с комбинация от съветски и разнообразни западни комплекси

Да извадим сметалото. Според предложената бюджетна рамка за фискалната 2025 г. ВМС искат малко над 17 млн. долара за покупката на 372 000 20-милиетрови снаряда. Те излизат по 45,84 долара бройката. Оръдието M61 на Phalanx изстрелва по 4500 или по 3000 от тях в минута. Обикновено се стреля в рамките на 2-секундни серии - това са 150 снаряда или 7000 долара.

Даже и за богати въоръжени сили като тези на САЩ нещо да струва по 3500 долара на секунда е много - освен ако не изпълнява изключително специфична задача. Именно такъв е случаят на Phalanx. Това е последната преграда пред вражеските ракети, самолети и лодки с експлозиви по пътя им към поразяването на кораба - бил той и самолетоносач като "Джералд Форд", който струва 13 млрд. долара.

Снимка 658133

Източник: Wikimedia Commons

Когато дадена заплаха бъде идентифицирана, първоначално се правят опити да бъде неутрализирана на голяма дистанция със зенитни или изстреляни от самолети ракети. Ако, обаче, няма резултат или врагът успее да се промъкне незабелязан, идва ред на Phalanx. Системата е изцяло компютърно контролирана, като използва радар и инфрачервен сензор. Целта се идентифицира и следи като скорост и траектория и на по-малко от 2 километра от кораба започва стрелбата по нея със специални снаряди с висока кинетична енергия.

Това е и последният шанс на кораба да се спаси от пряко попадение. Не е случайно, че аналогичната нидерландска система се казва Goalkeeper (вратар - англ.). Какво се случва, когато тя се провали, виждаме в Украйна, където вече не един и два руски кораба разчитаха на много подобните на Phalanx установки от типа на АК-630 и в крайна сметка потънаха или понесоха големи щети от противокорабни ракети и морски дронове.

Ако 3500 долара вече ви изглеждат поносима цена, нека да поговорим и за сухопътния "братовчед" на Phalanx. Системата Centurion също използва многоцевно оръдие, но с по-специални снаряди с взривно вещество, волфрамов връх и система за саморазрушаване. Те са по близо 81 долара бройката и така всяка секунда стрелба струва по над 6000 долара.

Израел ще пази небето си с лазери още от догодина

Израел ще пази небето си с лазери още от догодина

Разработката на системата "Железен лъч" на Rafael напредва

Даже и това, обаче, е доста по-евтино от струващите милиони долари зенитни ракети, които в момента както в Червено море, така и в Украйна се използват за свалянето на дронове, които струват многократно по-малко и които могат буквално като рояк да се спуснат към целта. Затова и поне до масовото навлизане на достатъчно мощни и далекобойни лазери, Phalanx и подобните на нея системи ще имат своето приложение.