Правителството на САЩ спря да одобрява лицензи на американски фирми за износ на повече артикули за китайския технологичен гигант Huawei. Това става ясно от нов доклад, цитиран от Reuters. Новината идва на фона на все по-голямото затягане на правилата от страна на администрацията на президента Джо Байдън, свързани с износа на американски технологии към Китай.

Вашингтон обвинява Huawei, че е заплаха за националната сигурност на САЩ и че работи с Китайската комунистическа партия

Компанията и китайското правителство многократно отричат тези обвинения. Така или иначе, вече няколко години Huawei се сблъсква с ограничения в износа от САЩ за продукти за 5G мрежи и други технологии. Въпреки това, Министерството на търговията на САЩ предоставяха лицензи на някои американски фирми, чрез които те можеха да продават определени продукти и технологии на компанията. Така през 2020 година Qualcomm получи разрешение да продава 4G чипове за смартфони на Huawei.

15 производители на автомобили ще използват безжичните технологии на Huawei

15 производители на автомобили ще използват безжичните технологии на Huawei

Те ще бъдат използвани в 15 милиона автомобили, произвеждани в световен мащаб всяка година

Според източници на Reuters, американските власти създават нова официална политика за отказ на доставки на продукти до Huawei, като списъкът ще включва артикули, които са под 5G нивото, а ще включват и такива за 4G, Wifi 6 и 7, изкуствен интелект, високопроизводителни изчисления и облачни услуги.

Новият удар на САЩ отразява затягането на политиката на администрацията на Джо Байдън спрямо Huawei 

Лицензите за 4G чипове, които не могат да се ползват за 5G и които може да са получавали одобрение по-рано, сега попадат в забранените за износ, допълва източникът. Към края на управлението на Доналд Тръмп и в началото на мандата на Джо Байдън американските власти все още даваха лицензи за елементи, насочени предимно към 4G мрежите.

През 2019 година американските власти поставиха Huawei в черния търговски списък на страната, ограничавайки повечето местни доставчици да не могат да продават стоки и технологии на компанията, освен ако не им бъдат предоставени специални лицензи. 

Според коментар на технологични експерти, цитирани от британската BBC, основната идея на новите правила, според които американските компании трябва да получат лиценз от властите за износ или трансфер на някои технологии е заради опасения от страна на САЩ, че те могат да бъдат използвани неправомерно от китайската армия.

Ето какво се случва с големите технологични компании

Ето какво се случва с големите технологични компании

Нещата не изглеждат никак блестящо