Великобритания ще инвестира допълнителни 4,5 млрд. паунда или 5,7 млрд. долара в закупуването на бойни въздушни, морски и наземни дронове през следващото десетилетие, съобщава Breaking Defense.

Това е заложено в новата военна стратегия на страната, която се базира на анализ на натрупания опит по време на войната в Украйна. Това включва "разработката на морски и въздушни ударни системи с голям радиус на действие".

Турският производител на дронове Baykar започва строителство на фабрика в Украйна

Турският производител на дронове Baykar започва строителство на фабрика в Украйна

Произведените в Турция дронове Bayraktar придобиха известност в световен мащаб, след като бяха използвани от украинската армия

Освен това, ще се работи по безпилотни системи за премахване на морски мини и транспорт на големи товари.

Големите материални загуби по време на украинския конфликт "изискват нови способности чрез използване на технологии, масово внедрени за комерсиална употреба" и това променя процедурите, които Лондон готви за оборудването на военните си с дронове. Целта е да се почерпи от украинския опит, където ударната мощ се изгражда буквално за дни.

Така комбинацията от нови и стари компании в дрон сектора позволява буквално "24/7" подкрепа за украинските сили даже в среда, в която врагът има числено превъзходство и прилага невиждани по мащаб до момента мерки за радиоелектронна борба.

Руски граждански летища ще се оборудват със ... системи за радиоелектронна борба с дронове

Руски граждански летища ще се оборудват със ... системи за радиоелектронна борба с дронове

Част от проектите ще се финансират от федералния бюджет

Британската стратегия предвижда страната да стане един от ключовите производители на безпилотници в световен мащаб - позиция, която ще дели със САЩ, Турция и Израел. Украйна също се превърна в голям дрон играч с 300 000 бойни дрона, произведени само през 2023 г.

Важно място в документа намират плановете на Лондон не само да подобри отбранителните си способности, но и да навлезе на експортни пазари.