Повечето от хората не мислят твърде често за застраховки, но се занимаваме с тях в почти всеки аспект от живота си - от здравно осигуряване до застраховка за безработица, от застраховка за дом, до автомобилно застраховане.

От кога датират първите застраховки и какви са били те

От кога датират първите застраховки и какви са били те

Хората се застраховат още от древни времена

Но застраховката може да покрие много повече - всъщност най-често срещаните застраховки на собствениците на жилища покриват неща, за които може да не сте наясно, като отговорност: например, ако кучето ви ухапе някого, за щети от бунтовете (!). Или дори надгробните ви плочи, които се считат за лична собственост и други подобни, за които винаги има взаимноизгоден застрахователен интерес.

Нека се запознаем с избраните от lifehacker.com някои странни и необичайни вида застраховки, които малко хора знаят и използват.

Снимка 473887

Източник: iStock

1. Части и функции на тялото

Вероятно сте чували за някаква знаменитост, която застрахова определени части на тялото. Ако смятате, че това е просто реклама, ще сгрешите - всъщност можете да застраховате част от тялото или дори функционалността на част от тялото, ако покажете застрахователен интерес към нея. Например, краката на модела и телевизионната водеща Хайди Клум бяха застраховани за повече от 2 милиона долара, въпреки че трябва да се отбележи, че застраховката е сключена от друг клиент, вероятно защото загубата на краката на Клум би съсипала инвестицията им в нея като модел.

Не е нужно да сте особено известни, за да застраховате част от тялото или функция. Например, холандски винопроизводител застрахова обонянието си, а професионален дегустатор на кафе застрахова вкусовите му рецептори...

Ключовият момент тук е застрахователният интерес. Не можете просто да твърдите, че ушите ви са очарователни и да ги застраховате за милиони, ще трябва да докажете, че загубата или увреждането на ушите ви ще доведе до значителни финансови загуби.

Снимка 330293

Източник: iStock

2. Вашият фентъзи спортен отбор

Ако някога сте участвали в сериозна фентъзи спортна лига (виртуална игра, базирана на реални спортни състезания), знаете, че това често е дълъг и сложен спортен залог, включващ значителни суми пари. И не можете да контролирате или прогнозирате контузии или внезапни съкращения (или отстранявания), които биха могли да повлияят на представянето на вашия отбор. Въпреки това, можете да хеджирате срещу тези рискове. Ако вашата застрахователна компания не се интересува, можете да намерите застрахователна компания, специализирана в този вид застраховка.

Снимка 317381

Източник: iStock

3. Сватби и други събития

Сватбите са скъпи. Всъщност нарастващият списък от такива събития струва много пари в наши дни - освен сватби, можете да имате прилеп мицва, кинсеаниера и дори пищни рождени дни.

Ако планирате да инвестирате значителна сума пари в нещо като сватба или екстравагантно парти, трябва да помислите за закупуване на застраховка в случай, че нещо се обърка - повреда на помещенията, наранявания на гостите или отмяна на събитието по независещи от вас причини.

Снимка 604879

Източник: iStock

4. Отвличане и откуп

Светът може да бъде страшно място и има не нулев шанс да бъдете отвлечени и задържани за откуп, дори и да не сте особено богати. И в списъка на най-вероятните места, където бихте могли да бъдете отвлечени, има много страни, които включват такива внезапни като Мексико или Филипините. Така че, ако отивате някъде, където има такъв риск, може да помислите за закупуване на застраховка за отвличане и откуп, която обикновено не е част от стандартната ви застраховка за почивка (а ако е така, обикновено няма много голямо покритие). По този начин можете да получите възможност з а откуп, без да продавате дома си.

Снимка 437277

Източник: iStock

5. Ландшафтен дизайн

Озеленяването на дома обикновено се покрива от застраховката на собствениците на жилища в редица страни, но стандартните полици са доста оскъдни и не покриват много. Ако имате екзотични растения или скъпи материали като част от озеленяването си, или ако сте инвестирали значителна сума в нестандартни насаждения, можете и трябва да обмислите закупуването на отделна полица за тях, включително за щети от градушка, порой, сняг и други природни катаклизми.

Снимка 267384

Източник: iStock

6. Ключови (важни) служители

Ако притежавате бизнес, който зависи от малък брой важни служители - доста типичен сценарий за малки компании - можете да застраховате печалбите си срещу загубата (напускането) на този човек или хора.

Застраховката за ключови лица всъщност е доста често срещана, но изисква да можете да демонстрирате количествено измерими загуби, свързани със смъртта, неочакваното пенсиониране или други дисфункции на този служител или партньор. Ако някога сте се събудили в пот, защото сте имали кошмар, в който Питър, който работи във вашия търговски отдел, изведнъж решава да преследва мечтата си и да започне да работи за себе си, тази застраховка е подходяща за вас.

Снимка 592661

Източник: iStock

7. Защита срещу хранително отравяне

Ако планирате да поканите съседите си на пикник или да поканите целия ръководен екип вашата копания на вечеря, вие се излагате на риск. Ако купите грешна риба или изпържите свинското лошо и всички получат хранително отравяне, може да бъдете държани отговорни за техните медицински и други разходи. Много сдружения на собствениците на жилища всъщност имат застраховка, която покрива такива неща (в някои страни), но не всички, така че си струва да проверите и закупите отделна застрахователна полица, ако е необходимо.

Снимка 212814

Източник: blog.r3bl.me

8. Тероризъм

Ако правите бизнес по целия свят или притежавате значителни активи в други страни, трябва да знаете, че спокойствието в този свят ще бъде само мечта. Тероризмът, а още повече войните, са изключително сериозна опасност не само за хората, но и за бизнеса, включително големия. Можете да се предпазите от последиците от този вид насилие, като си купите застраховка срещу война и тероризъм, която също съществува и е абсолютно реална. До каква степен ще може да компенсира финансовите загуби, не знаем, но фактът, че такава възможност за застраховане съществува!

Снимка 393523

Източник: iStock

9. Отвличане от извънземни

Да, наистина можете да си купите застрахователна полица, която ще ви възстанови загубите, понесени в резултат на отвличане от извънземни ! Въпреки че това е истинска полица, тя по-скоро предполага, че това е шега, която трябва да е очевидна от нейните условия, някои от които заявяват, че компанията ще ви плати 10 000 000 долара при 1 долар годишно в продължение на десет милиона години.