Ако планирате да се преместите да живеете в друг европейски град, със сигурност трябва да хвърлите око на тази класация. Не навсякъде в Европа, било то и в по-западните градове, условията са чудесни. Има разлика, когато градът се оценява от гледната точка на турист и тази на жител. Express.co.uk използва проучването на Европейската комисия от 2023 г. за качеството на живот в европейските градове и предлага следната класация: 10-те "най-добри" и "най-лоши" места за установяване на континента.

Нека започнем с първите десет най-добри града, започвайки с номер 10:

10. Брага, Португалия

Брага получи резултат от 94%. Тя се намира близо до испанската граница на север. Градът е известен с религиозното си наследство. Чудесен пример за това е комплексът Bom Jesus do Monte, открит на изток от Брага.

Средновековната катедрала в центъра на града е дом на музей на сакралното изкуство и параклиса на царете, забележителен с готическия си стил.

9. Клуж-Напока, Румъния

Снимка 668203

Източник: iStock

Вторият по население град в Румъния, Клуж-Напока също е с резултат в проучването от 94% и е неофициалната столица на Трансилвания.

Градът, разположен в северозападната част на страната, е дом на университети, вълнуващ нощен живот, както и забележителности, датиращи от времето на саксонското и унгарското управление.

Централният площад Piața Unirii е заобиколен от готическата църква Св. Михаил и внушителната статуя на Матиас Корвин.

8. Рощок, Германия

Градът, за който проучването установи, че 94 процента от хората са доволни да живеят там, е чудесен образователен център, най-добър пример за който е Рощокският университет, основан през 1419 г. Градът може да се похвали с приказна ботаническа градина.

Росток има много калдъръмени улици и различни архитектурни стилове, включително готика и барок.

7. Женева, Швейцария

Снимка 232014

Източник: iStock

Този прекрасен град с резултат от 95% е заобиколен от Алпите и планините Юра и предлага удивителни гледки към Мон Блан. Градът е известен като център на дипломацията и финансовите услуги. Например централата на Европейската организация на обединените нации се намира в Женева, както и Червения кръст.

Въпреки че е швейцарски град, се усеща френското влияние.

6. Стокхолм, Швеция

Снимка 317200

Източник: iStock

Столицата на страната е най-населеният град в целия скандинавски регион. 95 процента от хората са доволни да живеят тук. Градът се състои от 14 острова и може да се похвали с повече от 50 моста.

5. Лайпциг, Германия

Лайпциг е изключително привлекателен за бохемите, които искат вкуса на Берлин, който няма да изтъни портфейла толкова много, колкото германската столица. Градът се намира в Саксония и има комбинация от традиционна архитектура и модерни сгради.

Лайпциг отбеляза 95% в проучването. Освен това е музикален център и дори има една от най-старите ботанически градини от този вид в Германия.

4. Гданск, Полша

Този полски пристанищен град, разположен на балтийското крайбрежие на страната, отбелязва 95% резултат. Той е най-известен със своята великолепна архитектура, зелени площи и заобикаляща природа - включително тихи плажове - и е много популярен сред любителите на историята.

Най-новото проучване на ЕС установи, че 87% от жителите казват, че градът е добро място за живеене на мигранти. Това го прави петият с най-висок резултат в Европа.

3. Гронинген, Холандия

Гронинген в Холандия се намира в северната част на страната.

За местните жители Грьонинген, за който проучването показа, че 96% от хората са доволни да живеят тук, е известен като "Метрополисът на Севера" и е дом на около 240 000 души.

2. Копенхаген, Дания

Снимка 582073

Източник: iStock

Въпреки че е известен като скъп град, 96% от жителите на Копенхаген са доволни да живеят тук, според проучването. Датската столица е разделена от шведския град Малмьо от протока Йоресунд, но жителите могат да пътуват през границата по шосе и железопътен транспорт.

Копенхаген е изключително подходящ за велосипедисти и предлага невероятни културни предложения, включително библиотеката и галерията The Black Diamond, както и Операта в Копенхаген.

1. Цюрих, Швейцария

Снимка 634703

Източник: iStock

Швейцарският град е на първо място според проучването, като 97% от живеещите там са доволни от живота си. Подобно на Женева, Цюрих е глобален център на банкови и финансови услуги.

А ето и най-лошите градове за живот в Европа

10. Подгорица, Черна гора

Снимка 401186

Източник: iStock

В столицата на Черна гора, като 77% от жителите са доволни да живеят там.

Журналистът Майкъл Търтъл пише за града: "Това е грозен, безжизнен, депресиращ град" Платформа за туристически съвети Montenegro.org препоръчва да не се разхождате сами през нощта в града.

9. Мишколц, Унгария

Мишколц в Унгария не е известен като един от най-красивите градове в страната. Индустриалният град е с резултат от 74% и се намира в североизточната част на страната, близо до словашката граница.

8. Скопие, Македония

Снимка 649393

Източник: iStock

За столицата на Македония само 72% от жителите му отговарят положително за мястото, което наричат ​​дом, някои казват, че градът има какво да предложи.

7. Рим, Италия

Снимка 664882

Източник: iStock

Италианската столица може да изглежда като исторически рай, но Рим не получава добри отзиви от жителите си. Само 71 процента са доволни от своя град.

6. Белград, Сърбия

Снимка 618032

Източник: EPA/БГНЕС

Белград, сръбската столица, е дом на пет от 15-те най-замърсени области в Европа, според Guardian. Докладът на Европейската комисия показва, че 69 процента от хората са доволни от живота тук. Дребните престъпления като джебчийството също са често срещани в Белград.

5. Неапол, Италия

Снимка 623949

Източник: iStock

Неапол може да е един от центровете за пица в Италия, но има и много проблеми. Градът, с резултат от 66 процента в доклада, има лоша репутация за престъпността и посетителите са посъветвани да не се разхождат сами през нощта в определени райони.

4. Тирана, Албания

Снимка 384281

Източник: iStock

Тирана е столицата на Албания. Според доклад 66% от хората са доволни от живота в града. Посетителите често се оплакват от честотата на дребните престъпления.

3. Истанбул, Турция

Снимка 660113

Източник: iStock

Истанбул, градът, където изтокът среща запада. Място, изпълнено с история, култура и удивителна архитектура - но местните жители не са толкова влюбени в мястото, което наричат ​​дом.

Според проучването само 65% от жителите са доволни от града. Истанбул страда от ужасна жилищна криза.

2.Атина, Гърция

Снимка 663420

Източник: iStock

Гръцката столица е задоволителна само за 65% от жителите, според анкетираните. Това може да е изненада за някои, но градът е много гъсто населен с малко зелени площи.

Градът е на второ място след Париж по отношение на гъстота на населението.

1. Палермо, Италия

Италианският град Палермо попадна на дъното на списъка с едва 62% доволни да живеят в него. Въпреки това е известен като културната и икономическа столица на Сицилия.

Катедралата в Палермо от 12-и век пази в стените си кралски гробници, а в неокласическия театър Teatro Massimo има превъзходни оперни представления.