В Германия вече ще може собствениците на апартаменти и наемателите да инсталират слънчеви системи на балконите си. Това да част от законови промени, на фона на желанието на страната да използва повече чиста енергия.

Реформите позволяват така наречената "привилегирована мярка" в закона за наемане и собственост на имоти и разрешават включващи се соларни устройства, което затруднява наемодателите и асоциациите на собственици на апартаменти да блокират инсталирането им, предава Reuters.

"По този начин правото на събиране на слънчева енергия е законово установено. Това е вероятно допълнително ще увеличи приемането на енергийния преход", коментира в изявление Карстен Кьорниг, ръководител на асоциацията за слънчева енергия BSW.

Промените вероятно ще имат особено въздействие в страна, в която повече от половината население живее под наем, и ще помогнат на столицата Берлин да постигне целта си да покрие 80% от енергийните нужди от възобновяема енергия до 2030 г.

Те ще се прилагат за системи с капацитет до 2000 вата, които често се използват за намаляване на сметките за електричество на домакинствата, според министерството на икономиката.

Европейската страна, която е инсталирала над 400 000 „соларни балкона“ на терасите на хората

Европейската страна, която е инсталирала над 400 000 „соларни балкона“ на терасите на хората

Как работят те?

След скока на цените на енергията след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. и прекратяването на зависимостта на Германия от руския газ, страната все повече се насочва към възобновяеми енергийни източници.

Търсенето на соларни системи за балкони, които обикновено струват между 500 и 1500 евро, нарасна миналата година. Около 550 000 устройства работят, половината от които са инсталирани през 2023 г., показват данни на асоциацията за слънчева енергия BSW.

Над 400 000 слънчеви системи са инсталирани в Германия, като повечето от тях са именно на балконите. Най-малко 50 000 фотоволтаични устройства са инсталирани само през първото тримесечие на 2024 г. Те произвеждат само около 10 на сто от енергията на жилищните покривни системи.

Но това е много по-малка система от покривните панели. По същество технологията се състои от един или два панела, включени в електрически контакт.