В българския ИТ сектор има компании, които продължават да растат, но все по-балансирано в сравнение с предходните години. Това заявиха в студиото на Money.bg Емил Танев и Милен Атанасов от компанията за подбор на персонал в ИТ сектора в България - MiNDS.

Повод за нашата среща е резултатите от последното проучване, свързано с актуалните тенденции и практики в HR сферата за 2024 година, за което Money.bg писа тази седмица. Проучването, проведено сред 200 фирми у нас, показва, че 44% от компаниите в ИТ сектора в страната продължават да наемат служители и то всеки месец. Поне по един. Какво обаче е различното?

Има ли криза в ИТ сектора? Ето кои компании у нас наемат служители всеки месец

Има ли криза в ИТ сектора? Ето кои компании у нас наемат служители всеки месец

Онлайн проучване с близо 200 фирми показва актуалните тенденции при набирането на персонал

"След големия бум в търсенето на ИТ специалисти на българския пазар и непрестанният ръст на техните заплати, в момента сме свидетели на известно затишие и нормализация на пазара. Това се отнася не само за нашия пазар, това е на глобално ниво", подчертава Милен Атанасов, който е съдружник в MiNDS.

Снимка 604089

Източник: iStock

Кризата в ИТ сектора е вследствие на цялостната икономическа криза, но доверието остава

Според изпълнителният директор на MiNDS - Емил Танев, съвременната икономика не може да съществува без ИТ сектора. У нас той все още остава един от бизнес двигателите, но промяната е на лице. Тя се изразява предимно в това компаниите да инвестират в таланти със сериозен опит, без които не могат.

"Това, което виждаме като тенденция в ИТ сектора е типично и за други сектори. Просто бяхме свикнали да чуваме, че в ИТ сектора има огромен глад за хора. В момента търсенето намалява, което е изненада за широката публика, но това не е изненада за нас. Свидетели сме и на голямо освобождаване на хора", коментира Емил Танев.

Експертите подчертават, че пренасищане на пазара няма, но има баланс. Това означава повече качествени хора за сметка на онези, които преди взимаха големи заплати без да имат много опит и без да вършат много работа.

"Компаниите, които освобождават най-много хора у нас в момента са предимно разклонения на големи американски компании. По една или друга стратегическа причина те излизат от българския пазар. Най-вече за да намаляват разходите, защото се охлажда инвеститорският интерес. Такъв е примерът с Uber, за който и вие писахте наскоро. Това обаче е политическо решение, защото размерът на екипът тук вероятно не съответства на техните планове", заяви Милен Атанасов.

Uber затваря българския си офис
Обновена

Uber избра България за първия си инженерен офис извън САЩ - а сега си тръгва

Бъдещето на десетки служители е неясно

Ръст в сектора предстои, макар и не с темповете от преди

"Ако бяхме свикнали с рязко покачване на заплащането в сектора и влизането на много хора, които нямат образование в сектора, просто защото има голямо търсене, тенденцията е това да се забави. Ще има забавяне на заплатите и ще се влиза малко по-трудно в сектора", обяснява Емил Танев.

Броят на хората без сериозен опит в индустрията ще спре и това със сигурност е оздравително за пазара, подчертават експертите.

Двамата специалисти коментираха и навлизането на изкуствения интелект в ИТ сферата. Категорични са, че компаниите тепърва ще развиват тази технология и ще адаптират бизнеса си към новите условия. Колкото до хората, със сигурност на работа ще останат добрите специалисти.

Целият разговор може да гледате във видеото!