Младите двойки в Китай, които планират "обикновени" сватби, вместо традиционните пиршества със стотици гости, бяха един от най-добрите онлайн хитове, след като статия, призоваваща за по-икономични сватби, беше публикувана от правителствения орган в отговорност за правата на жените.

Статията на Общокитайската федерация на жените, включена в "горещия списък" на китайската търсачка Baidu във вторник, отбелязва, че двойките са изтощени от разходите и времето, необходими за големи сватби, пише Reuters.

Промените включват отказ от показни ритуали като наемане на луксозни коли, луксозни фотографи и сувенири за гостите, вместо избор на малко парти за семейството и близки приятели.

Разходите за гледане на деца в Китай са сред най-високите в света

Разходите за гледане на деца в Китай са сред най-високите в света

Броят на новородените през 2023 г. е спаднал до около половината от този през 2016 година

Една интервюирана двойка каза, че е похарчила около 6 000 юана (831 долара) за сватбата си, което е значително по-малко от традиционните сватбени банкети, които могат да струват над 200 000 юана (27 700 долара).

Преминаването към по-прост стил е важно за развитието на добри бъдещи обичаи, се казва в статията, цитирана от Ройтерс.

"От социална гледна точка екстравагантните празненства на щастливи събития са лош навик... нарастването на минималистичните сватби отговаря на търсенето на пестеливи сватби и ще помогне за развитието на добър обичай."

Публикацията идва, когато броят на новите бракове в Китай скочи с 12,4% през 2023 г. в сравнение с година по-рано, обръщайки почти десетилетие на спад, тъй като много млади двойки се ожениха след забавяне на сватбата си поради пандемията от COVID-19.

Някои от най-големите икономики в света се сблъскват с нов проблем за първи път

Някои от най-големите икономики в света се сблъскват с нов проблем за първи път

Икономическо главоболие

Политиците се борят с това как да обърнат спада на новородените, след като населението на Китай спадна за втора поредна година през 2023 г.

Нивата на браковете в Китай са тясно свързани с раждаемостта, което вдъхва известна радост на политиците, че повишаването на браковете може да доведе до раждането на повече бебета и да смекчи спада на населението през 2024 г.

Китайският премиер Ли Цян обеща през март страната да работи за " благоприятно за раждане общество и да насърчава дългосрочно, балансирано развитие на населението" и да намали разходите за раждане, родителство и образование.

Индия може би вече е надминала Китай и е най-населената страна в света

Индия може би вече е надминала Китай и е най-населената страна в света

Според оценки на независими организации

Много млади двойки отлагат брака и раждането на деца поради високите разходи за живот. Китай е едно от най-скъпите места в света за отглеждане на дете спрямо неговия БВП на глава от населението, посочи известен китайски мозъчен тръст през февруари.