Китай е едно от най-скъпите места в света за отглеждане на дете спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, посочи известен китайски мозъчен тръст в сряда, като подробно описа необходимото време и алтернативните разходи за жените, които избират да има деца в страната.

Разходите за отглеждане на дете до 18-годишна възраст спрямо БВП на глава от населението са по-високи около 6,3 пъти в Китай срещу 2,08 пъти в Австралия, 2,24 пъти във Франция, 4,11 пъти в САЩ и 4,26 пъти в Япония.Това се казва в доклад на базирания в Пекин YuWa - Институт за изследване на населението, пише Reuters.

През 2023 г. общият коефициент на раждаемост в Китай ще бъде само около 1,0, един от най-ниските в света.

Някои от най-големите икономики в света се сблъскват с нов проблем за първи път

Някои от най-големите икономики в света се сблъскват с нов проблем за първи път

Икономическо главоболие

Отглеждането на деца също води до намаляване на платеното работно време на жените и нивата на заплатите, докато поминъкът на мъжете остава до голяма степен непроменен.

"Тъй като настоящата социална среда в Китай не е благосклонна към плодовитостта на жените, разходите на време и възможността жените да имат деца са твърде високи", се казва в доклада, съавтор на който е Liang Jianzhang, основател на сайта за онлайн пътуване Ctrip и също сред създателите на института YuWa.

"Поради причини като високите разходи за раждане на деца и трудността за жените да балансират между семейството и работата, средната готовност за възпроизводство на китайците е почти най-ниската в света."

Проучването идва, след като населението на Китай намаля за втора поредна година през 2023 г., като броят на новородените спадна до около половината от този през 2016 година.

Индия може би вече е надминала Китай и е най-населената страна в света

Индия може би вече е надминала Китай и е най-населената страна в света

Според оценки на независими организации

Все по-голям брой жени избират да нямат деца поради високите разходи за грижи за децата и нежеланието да се омъжат или да спрат кариерата си, докато дискриминацията по полов признак остава широко разпространена.

Жените обикновено са лишени средно от 2106 работни часа, когато се грижат за деца на възраст 0-4 години и се сблъскват с приблизителна загуба на заплата от 63 000 юана ($8700) през периода, се казва в доклада, като се използва размер на почасово заплащане от 30 юана на час.

Раждането на дете също довежда до 12-17% спад в заплатите на жените, се казва в доклада. Свободното време ще бъде намалено с 12,6 часа за майки с едно дете на възраст 0-6 години и 14 часа за две деца. Има спешна необходимост на национално ниво да се въведат политики за намаляване на разходите за раждане възможно най-скоро, казват от YuWa. Такива като парични и данъчни субсидии, подобрени услуги за гледане на деца, равен отпуск по майчинство и бащинство, достъп до чуждестранни бавачки, позволяване на гъвкава работа и даване възможност самотните жени да имат същите репродуктивни права като омъжените жени.

Такъв пакет от мерки може да увеличи новородените до около 3 милиона, се казва в доклада на института.

"Ако настоящият свръхнисък коефициент на раждаемост не може да бъде подобрен, населението на Китай бързо ще намалее и ще застарее, което ще има сериозно отрицателно въздействие върху иновациите и цялостния национален потенциал", пишат авторите на анализа.