Едни от най-големите икономики се срещат с нов проблем за първи път в историята си. Китай, Япония и Италия се борят с намаляващата раждаемост - проблем, който в крайна сметка може да дойде и в икономика номер 1 САЩ. Положението е толкова сериозно, че миналата година Китай загуби короната си като най-гъсто населената страна в света за сметка на от Индия - рекорд, който държеше от почти 75 години според ООН.

Бюрото за преброяване на населението прогнозира, че броят на американците ще достигне своя връх през 2080 г., което означава, че някои от днешните поколения милениали и поколение Z може един ден да се окажат част от намаляващо население, пише Business Insider. Според икономисти има само два начина това да се спре да се превръща в реалност: или американците да имат повече деца, или да се поддържа висока имиграцията.

Икономическо главоболие

Милениалите и поколение Z са много по-скептични относно създаването на семейство, в сравнение със своите родители. Част от причините са фактори като липсата на финансова стабилност и потенциалната климатична криза.

Това доведе до рязък спад на раждаемостта. Според данни на Световната банка американската жена има средно едва 1,6 деца - доста под цифрата от 2,1, която според експертите е необходима, за да се поддържа стабилно население.

Индия може би вече е надминала Китай и е най-населената страна в света

Индия може би вече е надминала Китай и е най-населената страна в света

Според оценки на независими организации

Дори това да е добра новина за околната среда, икономиката ще страда. Работната сила вероятно ще се свие, докато за правителството все става по-скъпо да се грижи за застаряващото население.

Още две страни от най-богатите икономики в света Г-7 - вече са усетили въздействието на намаляването на населението.

Япония, която изпадна в рецесия миналата седмица, страда от демографска криза. Японките имат средно 1,3 деца, много под броя, необходим за поддържане на населението. Икономисти вече предупредиха, че спадът може да предизвика бъдещ недостиг на пазара на труда.

Най-големите проблеми пред световната икономика до края на века -  ниската раждаемост и застаряващо население

Кои ще са двата най-големи проблема пред световната икономика в края на века?

Тогава миграцията ще стане необходимост, а не възможност

От години се предупреждава и за рязък спад на раждаемостта в Италия. Прогнозите очакват населението му да спадне от 59 милиона на едва 48 милиона до 2070 г., въпреки опитите на управляващата партия да се пребори с дългогодишната криза. В дриго проучване се казва, че Италия да загуби почти половин милион потребители до края на десетилетието. Раждаемостта в Италия е на историческо дъно от под 400 000 деца през 2022 г. и това се счита за извънредна ситуация на национално ниво. Спадът на потребителските разходи на страната се изчислява на 1,6 милиарда долара.

Друга голяма икономика Китай също се бори да повиши раждаемостта си. През 2023 г. населението на страната отчете спад за втора поредна година след десетилетия на бърз растеж. Това може да отслаби огромната работна сила, да улесни спада в потребителските разходи и да остави милиони учители без работа.