Мегапроект, предназначен да преобрази Атина, който се смята за отговора на Европа на Дубай, ще се намира на 20 минути от центъра на Атина. Главният изпълнителен директор на Lamada Development, Odisseas Athanasiou, нарече проекта "15-минутен град". Според оценки той ще струва за над 11,8 милиарда евро.

Атинският бизнесмен Петрос Цицирикос заявява пред Daily Mail, че проектът Ellinikon е привлякъл и чуждестранни инвестиции, създавайки около 75 000 работни места в местната икономика.

Въпреки фактът, че гръцката столица е известна и обожавана, заради своите древни сгради като Пантеона и древна култура, градът е на път да налее няколко милиарда евро в недвижими имоти, което може да бъде от голяма полза за града.

Проектът включва яхтено пристанище за мега яхти, различни луксозни хотели, 8 000 луксозни жилища, ресторанти, казино и обществен парк от над 2 000 декара, който ще се свързва с плажа на площ три пъти по-голяма от Монако.

Наред с тези съоръжения, жилищната сграда Riviera Tower се очаква да бъде една от най-известните атракции на обекта и ще бъде първият жилищен небостъргач в Гърция, разположен на 200 метра височина.

Висок над 1 километър: Строителството на най-внушителния небостъргач в света тръгва след 5-годишна пауза

Висок над 1 километър: Строителството на най-внушителния небостъргач в света тръгва след 5-годишна пауза

Преди да бъде спрян, строителите бяха завършили около една трета от сградата.

Предлагайки панорамна гледка както към Атинската Ривиера, така и към Акропола от 169 апартамента на 50 етажа, Riviera Tower ще бъде достъпна с обществен транспорт, по-специално две метростанции и трамвайна линия.

Местните жители се страхуват, че огромният индустриален проект, включващ толкова високи сгради, в крайна сметка ще доведе до "унищожаване на цялата гръцка природа", заради опасения, че Атина ще бъде развита и трансформирана от това което е сега.

Дадоха разрешително за строеж за първия небостъргач  в Гърция

Дадоха разрешително за строеж за първия небостъргач в Гърция

Небостъргачът е част от мащабния проект за регенериране на бившето летище в Атина