Досещате ли се какво е общото между Емпайър Стейт Билдинг и Бурж Халифа? И двете сгради са държали титлата на най-високия небостъргач в света. Съвсем скоро обаче един много по-футуристичен небостъргач, планиран в Саудитска Арабия с наименование Jeddah Tower ще се присъедини към редиците на тези емблематични структури.

Строителството на Jeddah Tower започна още през 2013 г., но беше спряно през 2018 г. Проектът е на Адриан Смит от Adrian Smith + Gordon Gill Architecture. Изпълнителят на проекта Binladin Group беше отстранен от проекта след "чистката" в Саудитска Арабия през 2017-2019 г., когато президентът Бакр бин Ладен, полубрат на Осама бин Ладен, беше арестуван.

Пандемията от COVID-19 доведе до допълнителни затруднения със строежа,, според Dezeen, строителството на супер високия небостъргач ще бъде възобновено.

Представяте ли си 60-етажен небостъргач, захранван изцяло от възобновяема енергия? В Ню Йорк вече се строи такъв

Представяте ли си 60-етажен небостъргач, захранван изцяло от възобновяема енергия? В Ню Йорк вече се строи такъв

Сградата ще е глобална централа на американската банка JPMorgan Chase и се е извисява над центъра на Манхатън

Според информацията Jeddah Economic Company търси нови оферти от изпълнители за завършване на проекта. Много международни компании са поканени да представят предложения до края на годината. Точен график за останалата част от проекта обаче не е споделен.

Преди да бъде спрян, строителите бяха завършили около една трета от сградата. Когато бъде завършен, небостъргачът ще бъде висок около един километър. Той ще бъде с около 171 метра по-висок от Бурж Халифа, който също е проектиран от Смит и в момента държи рекорда за най-висок небостъргач в света.

Според Dezeen сградата ще е със смесено предназначение, ще предлага платформа за наблюдение (която се очаква да бъде най-високата в света), хотел Four Seasons, много резиденции и офиси.