Едно от големите обещания, с което влязоха на пазара стрийминг платформите, беше, че ще освободят потребителите от плащането на големи месечни такси за съдържание, което не искат. Няколко години по-късно, действително даваме пари само за това, което искаме - но тези пари не е задължително да са по-малко.

Това е глобална тенденция, която вече стигна и до България, след като популярната стрийминг услуга HBO Max обяви 40% скок на месечната такса. Ако ви се догледа и спорт и се абонирате най-популярната стрийминг платформа за такова съдържание у нас - Play DiemaExtra, общата сума заедно с интернет свързаността ще се доближи до тази на цялостна телевизионна услуга с премиум съдържание.

След HBO Max и Netflix, стрийминг платформата SkyShowtime навлиза в България

След HBO Max и Netflix, още една голяма стрийминг платформа навлиза в Европа

SkyShowtime събира на едно място широка селекция от световни сериали и филми

Детайли: От собственика на HBO Max - Warner Bors. Discovery, посочиха, че увеличението на директния абонамент за тяхната услуга се налага заради "по-високите разходи за създаване на съдържание и разработване на продукти", като скокът е различен на различните пазари.

Докато в скандинавските страни и Испания корекцията нагоре е с 1 евро, в България и Португалия тя е двойна на това. Така у нас директният месечен абонамент скача от 10 лв. на 14 лв., считано от следващия цикъл на фактуриране след 13 юли.

Max: Какво представлява суперплатформата за стрийминг на Warner Bros. Discovery

Max: Какво представлява суперплатформата за видео

Тя надгражда HBO Max с огромно количество съдържание

От "Нова Броудкастинг Груп" обявиха, че допълнителният пакет за тв абонати DiemaExtra от 1 юли ще поскъпне с 1 лев. До момента стрийминг платформата Play DiemaExtra, която не е обвързана с оператор, се предлагаше на месечна такса, сходна с тази на допълнителния телевизионен пакет, така че изглежда вероятно и тя да промени цената си от 12,99 лв. на 13,99 лв.

Цифром и словом: За да използвате и двете платформи, ще ви е нужен интернет. В зависимост от доставчика, в общия случай няма да намерите добро предложение под 15 лева на месец.

Така, за да се "освободите" от кабела/сателита/IPTV оператора, ще трябва да си приготвите общо поне 42 лв. на месец.

На този фон, справка в сайтовете на трите водещи по брой абонати телевизионни доставчици (Bulsatcom, Vivacom и A1) показва, че базов пакет сателитно получавани телевизионни канали с допълнителни HBO и Diema Extra излиза на приблизително сходна или в някои случаи даже по-ниска цена. А все пак върви и в комплект с десетки други политематични, информационни, музикални и филмови канали.

Потребителите не виждат защо да плащат за Apple TV+, растежът секна

Потребителите не виждат защо да плащат за Apple TV+, растежът секна

Данните на стрийминг платформата за 2022 г. са по-лоши и от общия негативен тренд на пазара

От друга страна: Стрийминг платформите са най-добрият начин за консумация на премиум съдържание - с различни интерактивни възможности, богата видеотека и алгоритмични предложения и допълнителни опции. Затова и не е изненадващо, че доставчиците на телевизионни услуги постепенно вграждат много от техните функционалности в своите по-скъпи предложения, които не са през сателит. Качеството струва пари.

Освен това, в случая на HBO Max от Warner Bros. Discovery не пропускат да отбележат, че предложението им на нашия пазар остава по-достъпно в сравнение с Disney+ и Netflix, като за разлика от тях съдържанието е изцяло локализирано със субтитри и дублаж за детските филми.

Един от четирима у нас съзнателно купува менте

Един от четирима у нас съзнателно купува менте

Една трета от младите хора в Европа търсят пиратско съдържание в интернет

При спорта неотдавнашен доклад на Cлyжбaтa нa Eвpoпeйcĸия cъюз зa интeлeĸтyaлнa coбcтвeнoст (ЕUІРО) показа, че 21% от българите гледат мачове и състезания без да си плащат, но всъщност този вид пиратство има своята "цена" за зрителя - често качеството е компромисно, а много от нелегалните платформи са пълни и с вируси. В този случай спокойствието струва пари.