Съвременните цивилизации съществуват на всеки континент, с изключение на Антарктида, но къде са се появили първите?

Повечето учени смятат за най-ранните люлки на цивилизации съвременен Ирак, Египет, Индия, Китай, Перу и Мексико (приблизително между 4000 и 3000 г. пр.н.е.)

Тези древни общества оформят културния и технологичния напредък.

Ето един поглед към шестте най-ранни цивилизации и наследството, което са оставили на света, за които разказва History.com.

1. Месопотамия, 4000-3500 г. пр.н.е.

Снимка 596632

Източник: iStock

Месопотамия (намираща се в съвременен Ирак, Кувейт и Сирия) означава "между две реки" на гръцки и се смята за родното място на цивилизацията. Смята се, че тя носи напредък в астрономията, селското стопанство, правото, математиката, архитектурата и други, въпреки почти постоянните войни. Месопотамия е дом на първите градове в света, включително Вавилон, Ашур и Акад.

Месопотамия е най-ранната градска цивилизация на земното кълбо - и шумерите, които са я цивилизацията, са установили основните правила", според Кенет Харл, автор, консултант и професор по история в Tulane University.

Клинописната система е сред най-известните постижения на Месопотамия. Те създават базовата цифрова Шестдесетична система. По това време астрономията за първи път разделя годината на 12 периода, наречени на съзвездия - това, което гърците по-късно ще превърнат в зодиак.

2. Древен Египет, 3100 г. пр.н.е.

Снимка 552458

Източник: iStock

Древен Египет е една от най-значителните империи в историята на повече от 3000 години. Цивилизацията е най-известна със своите пирамиди, гробници и мавзолеи и др.

Освен в строежа на пирамиди, египтяните са изключително опитни в земеделието и медицината. Те имат традиции в скулптурата и живописта.

Древните египтяни са оставили наследство от монументални писмени и математически системи. Тяхно дело е йероглифната графична система. Краят на цивилизацията идва през 332 г. пр.н.е.

3. Древна Индия, 3300 г. пр.н.е.

В древна Индия религията е имала голямо значение, наред с литературните традиции и невероятната архитектура. Упанишадите или свещените хиндуистки трактати включват идеите за прераждането и кастовата система, основана на рожденото право.

За разлика от други древни цивилизации, цивилизацията от долината на река Инд, изглежда не е била разкъсвана от война. Историците и археолозите смятат, че са имали строго организирано градско планиране - къщи, построени от печени тухли,, канализационни и водоснабдителни системи.

Упадъкът на тази древна цивилизация около 1700 г. пр. н. е. често се приписва на миграцията, предизвикана от изменението на климата или възможно тектонично движение, което е причинило пресъхването на река Сарасвати. Други смятат, че миграцията се дължи на голямо наводнение.

4. Древен Китай, 2000 г. пр.н.е.

Снимка 585300

Източник: iStock

Най-ранните китайски цивилизации процъфтяват в изолация от нашественици и други чужденци в продължение на векове, благодарения на географията - Хималайските планини, Тихия океан и пустинята Гоби.

Обикновено разделен на четири династии - Ся, Шан, Джоу и Цин - древен Китай е управляван от редица от императори. На цивилизацията се приписва развитието на десетичната система, сметалото и слънчевия часовник, както и на печатарската преса, което позволява публикуването и разпространението на Изкуството на войната на Сун Дзъ, все още актуално повече от 2500 години по-късно.

Подобно на египтяните, древните китайци са успели да мобилизират населението за изграждане на масивни инфраструктурни проекти.

5.Древно Перу, 1200 г. пр.н.е.

Снимка 596631

Археолозите смятат, че има доказателства за металургия, керамика и напреднали медицински и селскостопански практики в тази цивилизация.

Най-впечатляваща обаче е великата империя на инките, която се простира от днешна Колумбия до Чили и е известна с град Мачу Пикчу в Андите и своята сложна градска структура.

Инките не са развили писмена система; вместо това са използвали символи. Едра шарка и други болести, пренесени в Южна Америка от испанците, опустошават народа на инките, според учени. Това отслабва силите им и помага на воденото от Франсиско Писаро завоевание през 1532 г.

6. Древна Мезоамерика, 1200 г. пр.н.е.

Части от днешно Мексико и Централна Америка някога са били дом на много култури, като се започне с олмеки около 1200 г. пр. н. е., сапотеки, маите, толтеките и ацтеки.

Плодородната земеделска земя довежда до напредък в селското стопанство, като царевицата, бобът, ванилията, авокадото, чушките, тиквите и памукът стават важни култури. Открити са храмове в стил пирамиди, сложна керамика, каменни паметници, тюркоазени бижута и други произведения на изкуството. Учените смятат, че сапотеките са разработили първия писмен календар и писмена система в Мезоамерика, докато маите са известни с напредъка си в математиката, йероглифите, архитектурата и астрономията.

Воденото от Ернан Кортес испанско нашествие през 1519 г. довежда до края на цивилизацията на ацтеките до 1521 г.".