В Древен Египет беше открита най-голямата пивоварна в света, предаде Guardian. Американски и египетски археолози откриват фабриката за бира в древното гробище Абидос, разположено в пустинята западно от река Нил, на над 450 километра южно от Кайро.

Според генералния секретар на Върховния съвет на антиките Мустафа Вазири пивоварната датира от времето на цар Нармер, който е известен с това, че е обединител на Древен Египет. 

Археолозите са открили осем огромни единици- всяка от тях дълга 20 метра и широка 2,5 метра. Всяка единица включва около 40 глинени съда, разположени в два реда, които са използвани за производство на бира.

Според археолози пивоварната е построена в този район, за да снабдява кралските жертвени ритуали на древните египтяни с бира.

За съществуването на фабриката се говори още от 1990 г., но досега местоположението й не беше открито. Районът в, който е намерена е бил известен с паметниците в чест на Озирис, бога на подземния свят на Древен Египет

През последните години Египет обяви десетки древни новооткрития с надеждата да привлече повече туристи. Индустрия страда от 2011 г. насам, след политически сътресения, а миналата година на сектора бе нанесен още един удар от пандемията от коронавирус.