В книгата "Мисли като милионер и ще станеш милионер", авторът Харв Екър разкрива ключови разлики между богати и бедни хора.

Важно е да се отбележи, че когато Екър нарича някого "богат", той има предвид хора, които са станали богати чрез своите умения и упорит труд, а не тези, които са наследили богатство или са го постигнали чрез незаконни средства.

Снимка 221565

Източник: GettyImages

Разлика номер едно: богатите хора предпочитат да печелят пари въз основа на резултатите от работата си, докато бедните получават компенсация за времето, в което работят. Никой не се интересува колко часа сте прекарали в това или онова; Всичко, което ви интересува, е крайният резултат от вашата работа. В крайна сметка клиентите не се интересуват колко усилия влагате в разработването на вашия продукт. Те се интересуват само от това колко полезен е продуктът.

Докато бедните често не осъзнават стойността си и търсят стабилна заплата, вместо да развиват уменията си и да постигат успех.

Разлика номер две: Богатите хора мислят за големите неща, докато бедните мислят за малките. Например, надявате се да спестите няколко хиляди лева, за да покриете дълговете си? Надявате ли се, че този месец няма да има неочаквани разходи, които да ви изкарат до следващата ви заплата? Ако да, тогава вашето мислене е ограничено. Важно е да разберете, че няма нищо лошо в това да изплатите дълговете си, но ако искате наистина да забогатеете, трябва да мислите по-мащабно.

Предприемачът е някой, който решава проблемите на други хора и прави печалба за това. Това обяснява защо хора като Бил Гейтс и Джеф Безос са по-богати от вас - те намериха решения на важни проблеми на милиарди хора.

Разлика три: богатите хора се стремят да имат всичко наведнъж, докато бедните хора често са ограничени до избора само на една опция. Хората с лошо мислене са склонни да вярват, че не могат да имат всичко наведнъж; те вярват, че светът е баница и ако всеки вземе парче, няма да остане повече. Богатите гледат на света като на бюфет, където винаги можеш да получиш повече.

Богатите хора винаги избират и двата варианта, те вярват в изобилието. Искате ли успешна кариера и топли отношения със семейството? Защо не? Искате ли да развиете бизнеса си и да се наслаждавате на живота? Защо не? Бедните често се спират на избора на една опция, вярвайки, че ще трябва да избират между парите и другите придобивки. Но всъщност не е нужно да избирате между щастие и богатство - можете да имате и двете.

Хората често гледат негативно на богатството, вярвайки, че човек, който стане богат, ще стане зъл. Те вярват, че човек трябва да избира между богатството и добротата и предпочита второто. Но това е погрешно схващане. Парите сами по себе си не променят човека, те само укрепват онези черти на характера, които човек е имал, преди да забогатее.

10 навика, с които богатите спестяват пари, които бедните и хората от средна класа не практикуват

10 навика, с които богатите спестяват пари, които бедните и хората от средна класа не практикуват

Предпочитат да плащат за определени услуги, за да имат време за по-важни неща

Разлика четири: Богатите хора се фокусират върху възможностите, които им се предоставят, докато бедните хора се фокусират върху пречките, които им пречат да постигнат целите си. Този аспект особено привлича, защото когато имате нова идея, винаги търсите възможност да я споделите с някого, за да чуете мнението му.

Често хората са скептични към новата идея, твърдят, че е обречена на провал. Това е типична проява на ограничено мислене, когато хората виждат само рискове и препятствия пред себе си. Докато хората с отворено съзнание виждат много възможни пътища към успеха.

Бедните хора често вземат решения въз основа на страховете си. Те първо се чудят за възможни провали или препятствия по пътя. Но ако се обърнете към възможностите, те определено ще се появят пред вас. Това е универсалният закон на успеха.

Разлика пет: богатите хора се сравняват с успешни и позитивни хора, докато бедните хора се сравняват с неуспешни и негативни хора. Ако искате да летите с орлите, не прекарвайте време сред патиците. Ако се стремите към богатство, изучавайте живота на богатите, прекарвайте време сред тях и ги вземайте за пример.

Всички искаме да бъдем Марк Зукърбърг и да създадем свой собствен Facebook, но повечето от нас са обикновени хора. А шансовете ни за успех са много по-големи, ако се вдъхновяваме от успели хора.

Бернар Арно дава четири съвета за това как да сме успешни и богати

Четирите съвета на най-богатия европеец за това как да бъдем успешни и богати

Той започва да купува марки през 80-те години на XX век, но едва през последното десетилетие се превръща в един първите милиардери в света

Шеста разлика: богатите хора знаят какво искат и са фокусирани върху постигането му, докато бедните просто искат да забогатеят.

Бедните хора, които се стремят да станат богати, често не могат ясно да си представят какво точно представлява богатият живот. Ако вие сами не знаете какво искате, тогава светът около вас просто ще ви хвърли пай на случаен принцип.

Богатите хора не правят двусмислени искания, което е прерогатив на хората с бедно мислене. Първата причина хората да не получават това, което искат, е защото не знаят какво искат. Трябва да сте наясно как точно изглежда един богат живот и да имате ясен план за действие, за да го постигнете.

Снимка 227114

Източник: iStock

Седма разлика: богатите хора се стремят да популяризират себе си и стойността си, докато хората с лошо мислене имат негативно отношение към саморекламата. С други думи, ако имате лек за определена болест, не бихте го скрили от тези, които се нуждаят от него. По същия начин, ако вярвате, че имате нещо, което може да помогне на другите, вие носите отговорност да го популяризирате с всички възможни средства.

Пренебрегването на промотирането на продукта е една от основните пречки пред успеха. Тези, които имат негативно отношение към популяризирането и продажбата на продукт, обикновено не постигат финансов просперитет. Способността да продавате и популяризирате продукт е изключително важна във всяка сфера на живота.

Съосновател на бизнеси за $2 милиарда споделя най-важното нещо, което правят успешните хора

Съосновател на бизнеси за $2 милиарда споделя най-важното нещо, което правят успешните хора

Милиардерът споделя урок, който е научил по трудния начин

Осма разлика: богатите хора казват: "Аз създавам своя собствен живот", докато бедните казват: "Животът се случва на мен". Ако искате да забогатеете, важно е да вярвате, че вие ​​отговаряте за процеса. Бедните хора се возят във влака на живота като пътници, докато богатите карат влака.

Често се вижда, че хората с ограничени финансови възможности харчат най-много пари за лотарийни билети, надявайки се на голяма печалба, която ще сбъдне всичките им мечти. Те вярват, че това е единственият им шанс за финансово благополучие. Но е важно да разберете, че богатството и успехът зависят от вашите собствени усилия и решителност.

Често бедните хора оправдават положението си с твърдението, че парите не са толкова важни, колкото любовта и щастието. Те обвиняват всички около себе си за неуспехите си, но не и себе си.

Разлика девет: богатите знаят как да управляват спестяванията си, но бедните не. Парите са инструмент като компютъра или телефона и е важно да се научите как да ги използвате. Можем да прекараме часове в учене за компютри, но когато става въпрос за финанси, мнозина не полагат усилия да овладеят областта.

Богатите хора разбират, че управлението на парите е ключово умение, което трябва да се развие. Те не чакат да станат богати, за да започнат да научават за финансовите аспекти на живота. За тях разбирането на принципите на работа с финансите е приоритет.

Точно както тренирате тялото си, за да постигнете определена форма, управлението на вашите финанси изисква постоянна практика. Трябва да започнете с малко, дори ако това е просто влагане на малка сума в инвестиционна сметка.

Също така е важно да се научите да намирате баланс между спестяванията и развлеченията. Спестяването на пари за забавление ви помага да се чувствате по-пълноценни и щастливи и ви помага да избегнете чувството на лишения и стрес.

Снимка 358527

Източник: iStock

Разлика десет: богатите хора се поставят над проблемите си, докато бедните се виждат като незначителни от проблемите си. Тайната на успеха не е да се опитвате да се отървете от проблемите, а да се научите да се издигате над проблемите.

Без значение колко пари имате, всички се сблъскваме с проблеми. Важно е обаче как ще подходите към тези въпроси. Колкото повече проблеми можете да разрешите, толкова повече бизнес можете да управлявате, толкова повече отговорност сте готови да поемете.

Разлика единадесет: богатите хора са отлични приемници, докато бедните са лоши. Лош приемник е този, който не може да получи. Какво приемаме? Това може да включва похвали, комплименти, пари, подаръци и много други.

Много от нас трудно приемат тези неща. Бяхме програмирани да се държим по този начин като деца. Те ни казаха: "Това е лошо, правите всичко погрешно." Всички тези твърдения засилват чувството за недостатъчност, което ни прави лоши приемници.

Разлика дванадесет: богатите хора играят с пари, за да спечелят, докато бедните играят с пари, за да не загубят. В спорта отбори, които имат добра защита, но без нападение, рядко печелят. За съжаление повечето хора играят игри с пари само в защита, където основната им грижа е оцеляването.

Бедните хора се нуждаят от пари, за да си платят сметките. Но намерението е много важно и ако искате да имате достатъчно пари, за да платите сметките си, тогава знайте, че това ще се случи. Ще получите само това, нищо повече.

Трябва обаче да се целиш по-високо. Трябва да се стремите към звездите. Ако целта ви е да живеете в зоната си на комфорт, тогава никога няма да забогатеете. Но ако целта ви е да забогатеете, тогава ще се чувствате много удобно.

Снимка 518277

Източник: iStock

Разлика тринадесет: богатите влагат парите си, за да печелят, докато бедните работят, за да печелят пари. Разбира се, трябва да работите, за да печелите пари, но за тези, които са богати, това е само временна ситуация. За бедните винаги ще е така.

Богатите са убедени, че преди парите да работят за вас, вие самите трябва да работите усилено. Те също вярват, че колкото повече парите ви работят, толкова по-малко работа трябва да свършите. Първата цел трябва да бъде да станете финансово свободни възможно най-скоро.

Финансовата свобода е способността да живеете начина на живот, който искате, без да се налага да работите и да не сте финансово зависими. За да направите това, трябва да придобиете пасивен доход. Ако пасивният ви доход надвишава сумата на разходите ви, тогава ще станете финансово независими.

Много хора не правят разлика между понятията "да бъдеш богат" и "да бъдеш финансово независим". Хората смятат, че за да станеш финансово независим, първо трябва да станеш богат. Но това е грешно предположение. Първо ще има финансова свобода, защото тя се постига по-лесно и бързо.

Разлика четиринадесет: между богатите и бедните е в отношението им към страха. Богатите хора действат въпреки страха, докато бедните позволяват на страха да им попречи да постигнат целите си. В книгата авторът дава пример за формулата на проявление: мислите пораждат чувства, чувствата водят до действия, а действията водят до резултати.

Например, ако мислите за понички, вие сте обхванати от желание да ги изядете и тази мисъл ви кара да отидете до магазина, за да ги купите. Въпреки това, ако подобни мисли ви спохождат твърде често, това може да доведе до наддаване на тегло. Всички наши мисли и чувства са част от нашия вътрешен свят, а действията се превръщат в мост между вътрешния и външния свят.

За да постигнете успех, трябва да действате въпреки страха и дискомфорта. Богатите хора са готови да преодолеят страха и да поемат предизвикателства, докато бедните често избягват да напускат зоната си на комфорт.

Разлика петнадесет: между богатите и бедните хора се крие в техния подход към ученето и развитието. Богатите постоянно учат и се стремят да се развиват, а бедните са убедени, че вече знаят всичко.

Дори да се смятате за успешен и богат, винаги има нещо ново, което можете да научите за финансите, успеха и живота като цяло. Признаването, че все още имате много да научите и приложите на практика, може да бъде ключът към непрекъснатия личен и финансов растеж.

Ако продължавате да правите едно и също нещо, очаквайки различни резултати, това се нарича стагнация. За да достигнете нови висоти, трябва постоянно да учите, развивате и прилагате нови знания на практика.

Снимка 577328

Източник: iStock

Разлика шестнадесет: между богатите и бедните хора се крие в реакцията им към успеха на другите. Богатите хора се възхищават на богатите и успешни хора, докато по-малко богатите често се възмущават от успеха на другите.

Богатите хора виждат успеха на другите като вдъхновение и модел за подражание. Те не завиждат и не се възмущават, а се стремят да се учат от опита на другите, за да постигнат успех сами. Докато бедните хора често възприемат успехите на другите със завист, негодувание, ревност или дори възмущение.