Европейските страни и САЩ наложиха санкции срещу руския президент Владимир Путин. Това е рядък ход, що се отнася личното богатство на чуждестранен лидер. Но въздействието на тези санкции, до голяма степен, може да бъде символично. Въпреки че се смята, че личното богатство на Путин е на стойност милиарди долари, се знае малко каква е точната сума или къде може да бъде, пише CNN.

Няма почти никакви свидетелства на хартия за активите на Путин. Според разследване на Международния консорциум от разследващи журналисти от 2016 г. наречено "Панамски документи" собствеността на Путин е "скрита" зад сложни финансови схеми, организирани от негови доверени лица. Сред луксозните активи, които са свързани с приятелите и семейството на Путин, но не и директно с него, са мега яхта за 100 милиона долара и дворец покрай Черно море, за които се твърди, че са построени за лично за Путин.

На хартия руският президент изглежда като скромен бюрократ. През 2018 година той подава официална декларация за доходите, която показва, че притежава апартамент от около 80 кв. метра в Санкт Петербург, два автомобила от съветската епоха и още едно превозно средство. Според Кремъл годишният му доход е около 140 000 долара.

Атаката на Путин срещу Украйна ще разтърси Европа, Америка и целия свят

Атаката на Путин срещу Украйна ще разтърси Европа, Америка и целия свят

Мащабът на това, което се случва е по-голям, отколкото си представяме

"Видимата колекция от часовници на Путин струва в пъти повече от официалната му заплата. Богатството му е в резултат на изнудване и сериозна кражба от държавни средства", каза Бил Браудър пред CNN през 2018 г. Той е инвеститор и яростен критик на Путин.

Освен това Браудър през 2017 година свидетелства пред Сената на САЩ и тогава заявява, че според него богатството на руския лидер е около 200 милиарда долара в различни активи, което би го поставило в списъците сред най-богатите хора на планетата.

Прес-секретарят на Путин съобщи къде руският президент държи парите си

Прес-секретарят на Путин съобщи къде руският президент държи парите си

Заплахите на САЩ за "замразяване" на активи не са болезнени за висшите руски служители, каза Дмитрий Песков

Въпреки това изчисляването на на богатството му се оказа почти невъзможно. Forbes често прави класации на богаташите, като изчислява личното състояние на световния елит, но казват, че изчисляването на богатството на Путин е "вероятно най-трудната загадка".

Ясно, че активите му не могат да бъдат изчислени, но дали замразяването им, ще попречи на руския президент да продължи атаката срещу Украйна? Почти сигурно отговорът е "не".

Как Путин може да финансира разходите при евентуална война в Украйна?

Как Путин може да финансира разходите при евентуална война в Украйна?

Финансовите резерви в страната са на рекордни нива

Министерството на финансите на САЩ подчерта, че е голяма рядкост санкции да се насочват лично към държавен глава. "Президентът Путин се присъединява към много малка група от хора в това отношение, като сред тях са Ким Чен Ун, Александър Лукашенко и Башар ал- Асад".