Точно в момента, когато на заседанието на Съвета за сигурност на ООН редица дипломати в последния момент пледираха за мир, руският огън започна да бушува в Украйна.

В една тиха нощ, белязана от обръщението на украинския президент Владимир Зеленски, което приличаше на хвалебствена реч за демокрацията, десетилетия на мир между народите на Европа завършиха със силни експлозии в много украински градове.

"Мирът на нашия континент е нарушен. Сега в Европа има война в мащаб и от тип, който смятахме, че принадлежи на историята", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от международните агенции в целия свят.

Дълго очакваната атака на Путин ще отекне далеч отвъд Русия и нейния демократичен съсед, съобщи CNN. Тази война ще доведе до последствия, включително още по-болезнени скокове на вече високите цени на газа както за американците, така и за европейците, които още се борят с последиците от пандемията.

Атаката на Русия може да възроди и Студената война, която доскоро ни изглеждаше като реликва от историята. Днес отново на дневен ред е противопоставянето между САЩ и Русия, който са най-големите ядрени сили в света.

САЩ и Европа опитват да наложат най-наказателния набор от санкции, срещу Русия и тепърва ще се изчисляват икономическите последствия и от това решение.

Свободният свят вече е изправен пред опасна нова криза и американците европейците ще платят висока цена за тази нова руска война, коментират политически анализатори. По-високите цени на газа и инфлацията са сигурни.

В по-широк план атаката на Путин срещу Украйна е и предизвикателство за глобалната мощ на Америка, на НАТО и на концепцията за свободен и демократичен свят. Либералната демокрация днес е изправена както от заплахата, идваща от Русия, така и от надигаща се авторитарна суперсила Китай.

Всичко това показва, че дипломацията на западния свят отчита огромен провал. И най-вероятно светът ще се промени. Съвсем скоро.