Богатите хора в света, със състояние над 1 милион долара, са също и тази група, която най-често избира да замени родината си и да се премести да живее в друга страна.

Причините за това решение при тях може да са много разрични. Някои от тях избират да емигрират заради високите данъци в родните им държави или в търсене на по-спокоен живот.

Данните на Global Wealth Migration показват тенденциите в тази посока . Анализаторите разглеждат от кои държави са си тръгнали най-много милионери през 2018 година и към кои са се насочили те.

За никого не е тайна, че Азия и конкретно Китай "създава" най-голям брой новобогаташи през последните две десетилетия. Страната обаче е и на първо място по брой на милионерите, решили да се преместят.

За 2018 година над 15 000 китайци със състояние над 1 милион долара са избрали да направят това. Това представлява 2% от богатото население на Китай.

На второ място по този показател е Русия, от която са си тръгнали 7000 милионери или 6% от заможните хора през последните 12 месеца. На трето място е Индия с отлив на 5000 души или 2% от милионерите.

Най-голям дял от хората с над 1 милион в сметката, които са напуснали родината си, има в Турция. За 2018 година 10% от тях са емигрирали или общо 4000 души. В топ 10 са още Франция, Великобритания, Бразилия, Саудитска Арабия и Индонезия.

От друга страна "магнит" за богаташите през 2018 година е била Австралия. Там са се преместили 12 000 хора, натрупали 1 милион долара и повече в сметката си. На второ и трето място са съответно САЩ и Канада с 10 000 и 4000 нови богаташи, дошли от чужбина.

В Европа най-привлекателни са Швейцария, Португалия, Гърция и Испания.

Снимка 419183

Източник: Visual Capitalist